Nablussen brand Sint-Annaland nachtwerk, 'laatste resten lastig bereikbaar'

De brandweer is tot vanmorgen vroeg bezig geweest om de laatste resten te blussen van de grote brand bij een kwekerij in Sint-Annaland. Rond 03.30 uur keerden de laatste eenheden terug in de kazerne.
Zeker één loods is door de brand verwoest
Een loods is door de brand verwoest, de andere liep forse schade op. © HV Zeeland
De brand brak gistermiddag rond 15.30 uur uit. Daarbij kwam zoveel rook vrij dat er een NL-Alert werd verstuurd, waarin omwonenden werd opgeroepen ramen en deuren te sluiten en de ventilatie uit te schakelen. Vier uur later, rond 19.30 uur, gaf de brandweer aan dat het vuur onder controle was en werd het sein brand meester gegeven.

Laatste resten waren lastig

Daarna is de brandweer nog lang bezig geweest met nablussen. "Het was lastig om bij de laatste resten te komen", legt Remco Duerink van de Veiligheidsregio Zeeland uit. "We hebben daar groot materiaal voor in moeten zetten." Onder andere met een mobiele kraan is een loods gesloopt om de laatste resten te kunnen blussen. "Maar dat duurde wel tot 02.30 uur vannacht."

Roetdeeltjes en isolatiemateriaal in tuinen

Door de vele rook en de sterke wind zijn veel roetdeeltjes en isolatiemateriaal in de omgeving terechtgekomen. Omwonenden hebben daarom van de gemeente een brief gekregen waarin ze worden gewaarschuwd voor mogelijke vervuiling van tuinen en omgeving. "Op zich zijn die deeltjes niet gevaarlijk voor de gezondheid", legt Duerink uit. Maar de Veiligheidsregio adviseert omwonenden toch om bij het opruimen handschoenen te dragen.
Van de twee loodsen op het getroffen perceel is er een volledig verwoest en liep de andere forse schade op. De loodsen zijn vanmorgen vroeg weer overgedragen aan de eigenaar die nu samen met zijn verzekering de schade af kan gaan handelen.