Celstraffen tot vijf jaar geëist tegen verdachten overval Hrieps

Vier verdachten van de overval op de dagopbrengst van muziekfestival Hrieps hebben celstraffen van vijf jaar tegen zich horen eisen. Tegen een vijfde verdachte is een celstraf van viereneenhalf jaar geëist. Voor een zesde verdachte vraagt het Openbaar Ministerie vrijspraak. Bij de overval in mei 2019 werd ruim 400.000 euro buitgemaakt. Twee andere verdachten moeten op een later moment voor de rechter verschijnen.
Hrieps
De opbouw van Hrieps vanuit de lucht (2019) © Omroep Zeeland
De vier mannen die vijf jaar cel tegen zich hebben horen eisen, zijn een 34-jarige man uit Goes, een 26-jarige Middelburger en mannen van 24 jaar oud uit Vlissingen en Bergen op Zoom. Een 35-jarige inwoner van de gemeente Kapelle kreeg een strafeis van viereneenhalf jaar. Het Openbaar Ministerie vindt daarnaast dat de verdachten de schade van de slachtoffers moeten vergoeden. 365.000 euro voor Hrieps, de proceskosten van de slachtoffers en een schadevergoeding voor de overvallen oma.
Een 50-jarige inwoner van 's-Heer Arendskerke wordt als het aan het OM ligt niet vervolgd, omdat er onvoldoende bewijs is. Later staan nog een 34-jarige Goesenaar en 34-jarige Vlissinger terecht.

'Voor de kick'

De officier van justitie omschreef de overval als verwerpelijk en crimineel. "Voor de kick en het lekker snel kunnen opmaken van een leuke stapel geld zonder dat je er voor hoefde te werken, waren de daders van deze overval bereid mensen, die hun hart en ziel in een festival staken, emotioneel én financieel te benadelen", zegt ze.
De uitspraak is op 24 november.
Voordeur beroving Hrieps in woning aan De Keizerstraat in Grijpskerke
De ruit in de voordeur werd door drie gemaskerde mannen ingeslagen om binnen te komen © HV Zeeland

Advocaten verdachten eensgezind: vrijspraak

De advocaten van vier van de zes verdachten konden vanmiddag hun verhaal doen in de rechtbank. Het gaat om de vertegenwoordigers van de 34-jarige Goesenaar, 24-jarige Vlissinger, 24-jarige man uit Bergen op Zoom en 50-jarige inwoner van 's-Heer Arendskerke. Ze eisen alle vier vrijspraak voor hun cliënt. Onder meer wordt aangedragen dat het Openbaar Ministerie te veel aanneemt in het dossier, er te weinig bewijs is en getuigen onbetrouwbaar zijn.
Morgen komen de advocaten van de 26-jarige man uit Middelburg en 35-jarige man uit Kapelle aan het woord.
Bij de overval, nu bijna tweeënhalf jaar geleden, werd ruim 400.000 euro buitgemaakt. De stichting Hrieps vraagt 386.000 euro terug aan de verdachten. Dat geld is verdiend met de verkoop van munten en kleding op het festivalterrein. De moeder van organisator Hugo Kramer, die thuis werd overvallen, vraagt een schadevergoeding van 2.000 euro. Zij kwam oog in oog te staan met de overvallers en sloot zich op in de slaapkamer met haar kleinkind. Ze heeft er nog steeds stress van en slaapt slecht.