Door deze trailer kan politie vanaf nu nog beter samenwerken op een plaats delict

De politie-eenheid Zeeland-West-Brabant heeft vanaf vandaag een grote kantoortrailer ter beschikking waarin verschillende politieafdelingen kunnen samenwerken tijdens de eerste fase van onderzoek op een ernstig plaats delict. De PD-unit dient als blauwdruk voor alle andere politie-eenheden in Nederland.
Nieuwe PD-unit politie
De politie-eenheid Zeeland-West-Brabant beschikt sinds vandaag over een PD-unit © Omroep Zeeland
Tot nu toe was het zo dat iedere politie-eenheid met een mobiel kantoortje naar een locatie ging waar kort daarvoor een ernstig misdrijf was geweest. De afdeling forensiche opsporing, het team digitale opsoring en generieke opsporing hadden de nadrukkelijke wens om beter samen te werken. De eerste fase van een opsporingsonderzoek tijdens een ernstig delict is cruciaal.

Samenwerking tussen politie disciplines is erg belangrijk

Forensisch specialisten
Zoeken naar sporen, zoals DNA, vingerafdrukken en schoenafdrukken. Zij maken ook overzichtsfoto´s en gebruiken daarbij soms ook een drone voor video-opnames.
Digitale experts
Bekijken in beslag genomen beelddragers, tablets, computers en telefoons.
Generieke opsporing
Zij doen buurtonderzoek en horen getuigen.
Het gehele onderzoek op en rond een plaats delict kan soms enkele dagen duren.
De mobiele kantoortrailer is antracietgrijs van kleur en negen meter lang. In de trailer bevindt zich een coördinatie- en een vergaderruimte voor acht tot tien personen. Dankzij twee grote schermen en een mobiel netwerk zijn videovergaderingen met experts mogelijk.
De coördinatoren van de verschillende afdelingen hebben apart ingerichte werkplekken. Daarnaast zijn er nog wat extra werkplekken. De trailer is verder ingericht met een aggregaat, toilet, een opbergruimte, keukenruimte, airco, kachels en volop LED-verlichting. De kosten voor de trailer bedragen rond de 400.000 euro.
De nieuwe kantoortrailer van de politie
De nieuwe kantoortrailer van de politie © Omroep Zeeland