Alle advocaten van verdachten in zaak Hrieps vragen om vrijspraak

Als het aan de advocaten van de verdachten in de Hrieps-rechtszaak ligt, worden hun cliënten vrijgesproken. Gisteren werd al om vrijspraak voor vier verdachten gevraagd. Vandaag, tijdens de derde zittingsdag, vroegen ook de advocaten van twee andere verdachten om vrijspraak.
Tenten op het terrein van Hrieps in 2018
Tenten op het terrein van Hrieps in 2018 © Rianne Lous
De advocaten die vandaag aan het woord kwamen, vertegenwoordigen een 26-jarige man uit Middelburg en een 35-jarige man uit Kapelle. Zij sluiten zich voor een groot deel aan bij de uitleg die de advocaten van de vier verdachten van gisteren gaven.
Zo hekelen de advocaten de betrouwbaarheid van de verklaringen die een getuige heeft afgelegd. Die getuige was zelf eerst verdachte. De raadslieden vinden zijn verklaring niet betrouwbaar en zeggen dat de getuige die verklaring ook heeft aangepast. Ook de verklaring van een andere getuige, die eerder ook verdachte was, wordt in twijfel getrokken.
Het OM vindt dat door de advocaten te zware conclusies worden verbonden aan kleine vergissingen van de getuige. Volgens de officier van justitie blijft de lijn van het verhaal overeind.
Daarnaast vinden de advocaten dat de bewijzen te dun zijn. De advocaat van de 35-jarige vindt dat met het dossier niet bewezen kan worden dat zijn cliënt iets met de overval te maken heeft. Hij vindt dat de overval ook nog eens verkeerd is gekwalificeerd. Volgens hem is het geen diefstal met geweld, maar eerder een inbraak en daar past een lagere strafeis bij.
Ook de advocaat van de 26-jarige verdachte zet vraagtekens bij de bewijzen. "Er is niemand die verklaart dat mijn cliënt in de woning is geweest", zei hij tijdens de zitting. Daarnaast zegt de advocaat dat er geen bewijs is dat zijn cliënt in de auto zat die werd gebruikt bij de overval en dat er geen telefoonbewijs is dat hem 's nachts in Grijpskerke plaatst.
De vier aanwezige verdachten kregen tijdens de zitting vandaag het laatste woord. Ze zeggen allemaal niets te maken hebben met de overval.

Twee verdachten nog voor de rechter

In de zaak zijn acht verdachten. Twee van hen moeten zich later voor de rechtbank verantwoorden omdat dat nu nog niet ging. Zo is een van hun advocaten ziek en kon er geen vervanging worden gevonden en moeten er in de andere zaak nog getuigen worden gehoord. De zes overige verdachten stonden deze week wel terecht.
Gisteren eiste het OM voor vier verdachten vijf jaar cel. Een vijfde man moet viereneenhalf jaar de gevangenis in als het aan het OM ligt. Voor de zesde verdachte wordt vrijspraak gevraagd. Daarnaast wil de officier van justitie dat de verdachten de schade van de overvallen vrouw en de stichting Hrieps gaan vergoeden.
Op 24 november doet de rechtbank uitspraak in de zaak.