Zeeuwse Daan organiseert avond met Hazes en bitterballen in Boedapest

Middelburger Daan Wijers is druk bezig met het voorbereiden van een Hollandse avond in de Hongaarse hoofdstad. Samen met een vriend huurt hij een café af en nodigde hij vijftig Nederlanders uit die in Boedapest wonen voor een avondje bitterballen en Nederlandse smartlappen.
Zeeuw in het buitenland ZIB Daan
Zeeuw in het buitenland ZIB Daan © Omroep Zeeland
"We gaan kijken hoeveel mensen erop afkomen. Maar dat komt vast goed. Zo'n avondje Nederlandse gezelligheid één keer per jaar is natuurlijk hartstikke leuk."

Snacks halen

Eén keer per jaar, je hoort het goed. Want Daan hoeft André Hazes niet elke dag te horen. Met Hongaarse volksmuziek heeft hij zelfs nog minder. Wat hij eigenlijk doet is de Hollandse avond in Boedapest nieuw leven inblazen. "Vroeger, toen ik hier nog niet woonde, was er een Nederlands café in de stad die ook Hollandse avonden organiseerde. Dit wordt de eerste in zeven jaar. Volgende week ga ik nog een keer naar Nederland en dan neem ik Nederlandse snacks mee."

Even serieus

Tenslotte nog even een wat serieuzer onderwerp: de Hongaarse verkiezingen komend voorjaar. Grote vraag: ben je voor of tegen de zittende Hongaarse premier Viktor Orbán? Daan vertelt dat de oppositie is samengesmolten in een poging Orbán het nakijken te geven. "Het wordt dus voor of tegen Orbán stemmen. Die samensmelting is wel bijzonder: er zitten heel linkse partijen bij en partijen die nog conservatiever zijn dan Orbán. Er is een kansje om hem te verslaan. Dat is al lang geleden."
Luister hier naar het gesprek met Daan bij Zeeland komt huis:
Daan over de Hollandse avond
Elke doordeweekse dag spreken wij in de radiorubriek Zeeuw in het buitenland met een oud-provinciegenoot die in een ander land woont over hoe hij of zij de coronacrisis daar ervaart.
Daan Wijers (26) uit Middelburg ging begin 2016 naar Hongarije. Hij vertrok om zijn studie daar af te maken, maar ontmoette zijn vrouw, bleef plakken en kreeg dit voorjaar een zoontje. Hij werkt bij de Nederlandse school in Boedapest en een servicecenter van een oliebedrijf.