Zeeland is twee kinderburgemeesters rijker

Zeeland is twee kinderburgemeesters rijker. In Sluis werd donderdagavond Liam Pielaat (11) uit Hoofdplaat geïnstalleerd. Hij is de eerste kinderburgemeester van Sluis. Noa Bergman (11) is de nieuwe kinderburgemeester van Noord-Beveland.
Kinderraad Sluis 2
In de raadskelder van het Belfort komt de kinderraad bij elkaar, terwijl de echte gemeenteraad boven verder vergadert. © Omroep Zeeland
Kinderburgemeesters adviseren het gewone gemeentebestuur bij allerlei beslissingen. Liam is de eerste kinderburgemeester van de gemeente Sluis. Hij weet wel wat hij samen met zijn kinderraad wil bereiken. "In elke kern een speelplek, bij rustige wegen, zodat kinderen veilig kunnen spelen. En meer lol kunnen hebben. En meer duurzame dingen, voor een beter milieu", somt de leerling van het Molenbolwerk in IJzendijke op.
Hij heeft heel veel zin in om in de raad te zitten en de echte burgemeester komend jaar bij te staan. "Het leek me leuk en interessant hoe alles in het werk gaat." Liam kreeg direct zijn vuurdoop want hij hield al meteen na zijn installatie een toespraakje om iedereen te bedanken voor zijn benoeming.

Armoede onder kinderen

Liam en de loco-burgemeester Timothy van Hal uit Eede, leerling van basisschool Sint Jozef kunnen niet wachten om aan de slag te mogen. Timothy wil vooral de armoede onder kinderen aanpakken. Volgens hem zijn er best veel kinderen die niet zoveel geld hebben en dus niet aan alle activiteiten kunnen deelnemen. Daarom wil hij gratis zwemlessen 'regelen'.
Noa Bergman is de nieuwe kinderburgemeester van Noord-Beveland
Ook Noa is blij met zijn functie als kinderburgemeester. "Yess!" Met een vreugdesprong schoot hij woensdag uit zijn stoel omhoog toen de jury van de gemeente Noord-Beveland in de raadszaal bekendmaakte dat Noa de nieuwe Kinderburgemeester zou worden.

'Twee weken hard voor gewerkt'

"Hier heb ik twee weken zó hard aan gewerkt. Geweldig!", reageerde hij. Zijn trotse ouders en broertjes keken vanaf de eerste rij op de publieke tribune toe. Ze glunderden.
Wat Noa het komende jaar in petto heeft voor Noord-Beveland? Plannen genoeg, die vooral te maken hebben met duurzaamheid. Minder bussen laten rijden en jongeren méér laten fietsen. Dat kan door het rijden op elektrische fietsen te stimuleren. Maar dan moeten er wél voldoende laadplaatsen zijn. Noa gaat er mee aan de slag, belooft hij.