Goedemorgen! Achtervolging Sluiskil, wereldstotterdag en alle advocaten verdachten zaak-Hrieps vragen om vrijspraak

Goedemorgen! Een overzicht van het nieuws op vrijdag 22 oktober, de dag dat Danny Vera trouwens zijn single Outta Love uitbrengt. Daarnaast is Zeeland twee kinderburgemeesters rijker, doet onze provincie nu bovengemiddeld mee aan de woningtrend: de prijzen stijgen, terwijl het aantal verkochte huizen daalt en krijgt de raadszaal in Hulst een nieuwe look.
Danny Vera
Danny Vera tijdens zijn optreden in de Oosterpoort in Groningen, eerder deze maand. © ANP
Vandaag is het bovendien WereldStotterDag, die zich deze keer richt op voorlichting aan ouders van kinderen die stotteren. Wat kunnen zij zelf doen als hun kind last heeft van stotteren? 'Van alle jonge kinderen maakt 5 tot 17 procent een periode van onvloeiend spreken door', zegt de organisatie. Vaak gaat dat vanzelf over. Bij 0,7 tot 1 procent ontwikkelt zich dit door tot stotteren.
De politie heeft de verdachte aangehouden
De politie heeft de verdachte aangehouden © HV Zeeland
Bij een achtervolging gisteravond in de buurt van Sluiskil is een auto gecrasht. De Nederlandse politie wist vervolgens een van de verdachten aan te houden, maar er zou nog een tweede en wellicht zelfs nog een derde verdachte zijn. Daar werd na de crash naar gezocht waarbij ook een helikopter van stal werd gehaald. De mannen, die in een auto met Frans kenteken reden, worden verdacht van het plegen van een strafbaar feit in België. Zowel de Nederlandse als de Belgische politie zijn nog bezig met zoeken.

Hrieps

Als het aan de advocaten van de verdachten in de Hrieps-rechtszaak ligt, worden hun cliënten vrijgesproken. Woensdag werd al om vrijspraak voor vier verdachten gevraagd. Gisteren, tijdens de derde zittingsdag, vroegen ook de advocaten van twee andere verdachten om vrijspraak.
Hoog water
Een jongen op de schommel in zee door het hoge water van gisteren. © Paul Suyderhoud

Het weer

De zon schijnt geregeld en het is droog, maar vanmiddag en vanavond zijn er enkele buien, misschien ook met wat korrelhagel. Het wordt ongeveer 12 à 13 graden, bij een matige tot krachtige noordwestenwind, windkracht 4 tot 6. Vanavond neemt de wind sterk af en vannacht koelt het af naar 6 tot 10 graden.
Morgen is het nog vrij koud: maxima rond 12 à 13 graden, bij een matige zuidwestenwind en in de ochtend nog een paar laatste buitjes. Zondag wordt een zonnige dag. Volgende week wordt geleidelijk weer wat wisselvallig.