Hulst gaat mensen met schulden ondersteunen

Ook de gemeente Hulst begint een project om mensen die in de schulden raken vroegtijdig te helpen. Woningcorporaties, zorgverzekeringen en nutsbedrijven melden bij de gemeente wanneer iemand al een tijdje zijn rekening niet meer betaalt. De gemeente biedt die persoon dan hulp aan met een betalingsregeling of schuldhulp.
Schulden, geld, euro's, portemonnee
Vroegsignaleren moet voorkomen dat mensen in grote financiële problemen terechtkomen © ANP
De vroegsignalering, zoals de gemeente Hulst het noemt, begint volgende week vrijdag. "Snelle hulp bij betalingsproblemen kan veel ellende en maatschappelijke kosten voorkomen", schrijft de gemeente. Het moet voorkomen dat inwoners in de financiële problemen komen of door schaamte niet aan de bel trekken. De gemeente kan bijspringen met bijvoorbeeld een betalingsregeling of een schuldhulptraject.
Sinds 1 januari is vroegsignalering een wettelijke taak van gemeente. De afgelopen maanden werkte Hulst aan de voorbereidingen en werden met verschillende partijen die betalingsachterstanden aanleveren overeenkomsten gesloten. Andere gemeenten als Tholen en Schouwen-Duiveland gingen Hulst al voor.

Beveiligd platform

Zorgverzekeraars, verhuurders en energie- en drinkwaterbedrijven zijn verplicht om achterstanden van hun klanten te melden bij de gemeente. Dat gaat via een beveiligd digitaal platform. De gemeente is vervolgens verplicht om bij iedere betalingsachterstand actief hulp te bieden. Een inwoner kan zelf kiezen of hij de hulp accepteert of niet.