Afval, een rattenplaag en bramen die naar binnen groeien: bewoners Draaibrug zien tramhuisjes verloederen

Bewoners van Draaibrug zijn de verloedering van de voormalige tramhuisjes in de plaats meer dan zat. In oude dienstwoningen wordt vermoedelijk afval gedumpt, waardoor er een rattenplaag is ontstaan. Ook bewoners die een tramhuisje hebben opgeknapt, zijn de dupe. De ratten zorgen ook voor overlast in die woning.
Verloederde tramhuisjes trekken ratten aan: 'Gemeente, doe iets!'
Robert van de Kerhove uit Draaibrug kan het niet langer aanzien. "Het probleem van de verpaupering van de oude dienstwoningen sleept al jaren. De gemeente belooft van alles, maar doet niets", verzucht hij. "Er is nu weer een nieuw dieptepunt bereikt, want er is een enorme rattenplaag. De leegstaande huisjes worden gebruikt als dumpplaats voor huishoudelijk afval en dat trekt het ongedierte aan. De huisjes die wel worden bewoond, zijn vergeven van de ratten. Wij zijn ten einde raad."
Huishoudelijk afval wordt gedumpt in de voormalig diensthuisjes.
Afbeelding ter illustratie © Omroep Zeeland
Zijn vrouw Iris zegt dat er door de eigenaar van de huisjes en de gemeente gewerkt wordt aan een plan om de panden te renoveren, maar daar ziet ze maar weinig van. "Het is treurig", zegt ze terwijl ze in een van de huisjes loopt. "Een zak met kleren, vuilte, dozen, dekens, oude meubels, kapotte meubels, blikken verf. En de bramen groeien naar binnen."
Ze ziet met lede ogen aan hoe de huisjes en ogenschijnlijk niemand daar iets aan doet. "Het is normaal de taak van de eigenaar, die doet het niet. Ik zou heel graag zien dat de gemeente toeziet dat het wel gebeurt. Zoals het nu is, gaat het niet meer."

Schimmelplekken van dode ratten op plafond

Ondertussen hebben Iris en Robert door de verloedering van omliggende panden, ook problemen in hun eigen huis dat ze verhuren. "Als ik zelf in m'n eigen tramhuisje met schade zit van ratten - de bedrading van lichten wordt doorgeknaagd, er zijn schimmelplekken van dode ratten op het plafond - dan word ik daar niet vrolijk van", zegt Iris.
De verloedering van de huisjes maakt ook medebewoner Theo Buijsse boos. Hij heeft al diverse brieven naar de gemeente gestuurd, maar voelt zich niet gehoord. "De tramhuisjes rotten weg. Het plan om te renoveren ligt alweer meer dan een jaar te verstoffen, broodnodige starterswoningen zijn onbewoond. De ratten heersen er en versnellen de aftakeling."
De gemeente laat in een reactie weten dat er wel nieuwe plannen zijn voor de gebouwen, maar dat daarover nog niet veel duidelijk is. In de tussentijd heeft de gemeente de eigenaar gesommeerd de panden om te ruimen.