Omwonenden gaan tot de hoogste rechter om verbreding Zanddijk tegen te houden

Voor de verbreding van de Zanddijk in Yerseke moeten verschillende huizen worden gesloopt, andere woningen komen veel dichter op de weg te staan
Voor de verbreding van de Zanddijk in Yerseke moeten verschillende huizen worden gesloopt, andere woningen komen veel dichter op de weg te staan © Omroep Zeeland
De Zanddijk is de verbindingsweg tussen de A58 en Yerseke. Het is een smalle, kronkelige dijk, waar de nodige ongelukken zijn gebeurd. Er lagen twee plannen op tafel: de dijk opknappen of kiezen voor een nieuwe weg, dwars door de polder. Hoewel er een algemene instelling leek voor de nieuwe weg, heeft de gemeenteraad van Reimerswaal gekozen voor het opknappen van de bestaande dijk, omdat de nieuwe weg door de polder te duur zou zijn. Ook Provinciale Staten, die de definitieve beslissing nemen, lijken die kant op te gaan.

Sloop

Onder aanwonenden van de Zanddijk is veel verzet tegen het plan. Een aantal woningen langs de dijk moet worden gesloopt door de verbreding van de dijk, terwijl de drukke weg dichterbij andere huizen komt te liggen. Eén van de omwonenden is Tonis Boot, die met zijn familie een agrarisch bedrijf heeft. Door de verbreding van de dijk gaan landbouwpercelen verloren, terwijl zijn eigen woning naast de boerderij zelfs moet worden gesloopt.
'Sommigen zullen tot aan de hoogste rechter gaan'
Boot zegt dat een aantal van zijn buren al heeft aangekondigd dat ze 'tot aan de hoogste rechter zullen gaan' om de verbreding van de Zanddijk tegen te houden. Hoewel zijn eigen woning dus op de nominatie staat om te worden gesloopt, weet Boot nog niet of hij ook juridische stappen onderneemt. "Ik ben nog nooit naar de rechter geweest. Ik hoop nog steeds op een verstandige beslissing van Provinciale Staten."
Zanddijk is een 'frustrerend dossier' voor omwonenden
Boot bezocht verschillende keren de klankbordgroep, waar provincie, gemeente en belangengroeperingen spraken over de keuze voor een nieuwe weg door de polder of het opknappen van de dijk. "Iedereen was bij de laatste vergadering voor een nieuw poldertracé, maar daar wordt dus niets mee gedaan. Je hebt het gevoel dat je tegen een muur oploopt. Dat maakt de Zanddijk een frustrerend dossier."

Spelletjes

De jonge agrariër vertelt dat van die vergadering, waarin alle belangengroepen hun voorkeur uitspraken voor een nieuwe weg door de polder, opvallend genoeg achteraf geen notulen beschikbaar zijn. Volgens Boot zijn er na die vergadering, waarin een meerderheid van de aanwezigen hun keuze voor de polderweg onderstreepten, ook geen nieuwe bijeenkomsten meer geweest van de klankbordgroep.

Lees ook: