KNMI verwacht nog snellere zeespiegelstijging

Weerinstituut KNMI heeft de zeespiegelstijging voor de Nederlandse kust naar boven bijgesteld. Dat blijkt uit een rapport dat vanmorgen is gepresenteerd. Eind deze eeuw zou het water mogelijk met 1,2 meter stijgen ten opzichte van begin deze eeuw. Zeven jaar geleden verwachtte het instituut nog een zeespiegelstijging van een meter.
Stormvloedkering 35 jaar
De Oosterscheldekering beschermt het achterland bij zware stormen en hoog water © Rijkswaterstaat
De zeespiegel kan meer stijgen dan verwacht als de uitstoot van broeikasgassen die de opwarming van de aarde veroorzaakt niet snel vermindert. En als het smelten van de ijskap op de Zuidpool versnelt, kan de stijging eind deze eeuw zelfs tegen de twee meter bedragen.

Toename extreme (zomerse) buien

Verder ziet het KNMI een toename in de kans op hevige en extreme buien in de zomer en droge lentes en zomers. Droge periodes kunnen ook langer aanhouden, is de verwachting.
Het rapport, Klimaatsignaal '21, is een tussentijdse stand van zaken. Het is gebaseerd op het VN-klimaat rapport dat eerder uitkwam, aangevuld met eigen onderzoek. Het KNMI brengt elke zeven jaar nieuwe klimaatscenario's uit, de volgende wordt in 2023 verwacht.