Verkoop rijtjeswoningen hardst geduikeld

De verkoopcijfers van rijtjeswoningen blijken in het derde kwartaal van 2021 in Zeeland het snelst gezakt. Namelijk zestien procent minder transacties dan in hetzelfde kwartaal een jaar eerder. De verkoop van twee-onder-een-kap-huizen is met veertien procent afgenomen. Dat blijkt uit cijfers van het Kadaster.

Huizen langs de Stadshaven in Goes (foto: Erica van Leeuwen-de Bruijn)

Het afgelopen kwartaal zijn er minder huizen verkocht, maar de prijzen van de woningen stegen wel fors. Dat meldde het CBS vorige week op basis van de NVM-registratie. Toen waren alleen de totaalcijfers bekend.

Blijven zitten

Nu laat het Kadaster zien dat de grootste problemen zich voordoen bij de rijtjeshuizen. Het probleem is dat mensen die een dergelijke woning hebben, blijven zitten waar ze zitten. Ze willen of kunnen niet verhuizen. Waarbij Omroep Zeeland de transacties van 'tussenwoningen' heeft opgeteld bij 'hoekwoningen' om aan het totaalaantal 'rijwoningen' te komen.

Een jaar geleden waren de verkopen van vrijstaande huizen en rijtjeshuizen op hun hoogtepunt.

Bovenstaande grafiek betreft alleen het derde kwartaal. Omdat de woningmarkt aan seizoenschommelingen onderhevig is, kun je een ontwikkeling alleen beoordelen op basis van dezelfde periode in vorige jaren.

Het is te verwachten dat de cijfers in het vierde kwartaal van 2021 wat beter zullen zijn dan in het derde kwartaal. Dat is omdat in december de woningmarkt altijd (kortstondig) flink aantrekt.

Meer over dit onderwerp:
Kadaster
Deel dit artikel:

Reageren