Boek over Slag om de Schelde wint de Zeeuwse Boekenprijs

Auteurs Tobias van Gent en Hans Sakkers hebben met hun boek 'Slag om de Schelde, de beslissing in de strijd om West-Europa' de Zeeuwse Boekenprijs van 2020 gewonnen. De uitreiking van de boekenprijs vond vanavond in een klein gezelschap plaats in de bibliotheek in Middelburg.
Boek over Slag om de Schelde wint de Zeeuwse Boekenprijs
Geen daverend applaus of ploppende flessen champagne. Hoewel de uitreiking van de Zeeuwse Boekenprijs 2020 anders was dan andere jaren vanwege corona, konden de winnaars hun geluk niet op. Tobias van Gent: "Er zijn wel meer prijzen voor boeken in Nederland, maar dé Zeeuwse Boekenprijs is toch eigenlijk wel het summum!"

Slag om de Schelde

Medeauteur Hans Sakkers is ook blij verrast. "Heel fijn dat we de prijs hebben gewonnen. Ik vind het ook een bevestiging van hoe belangrijk de Slag om de Schelde is geweest. Dn dat wij het op een mooie manier hebben neergezet." Ondanks de 61 inzendingen kwam de vijfkoppige jury gezamenlijk tot de conclusie dat het historische boek van de schrijvers de eerste plek verdiende.
In het juryrapport staat dan ook het volgende: 'Met dit uitstekend gedocumenteerde boek, geven de auteurs de Slag om de Schelde de plek die in de geschiedenis aan deze slag toekomt.'
Volgens Van Gent laat het boek drie kanten van de Slag zien, waaronder ook het verhaal van de burgers, wat het boek uniek maak. Naast de winnaars van de boekenprijs, werden ook andere Zeeuwse auteurs in het zonnetje gezet. Al waren zij niet fysiek aanwezig.
Accolade Beste Jeugdboek: Fleur van der Weel - Knoeipoezen
Accolade Beste Poëzie: Levina van Winden - Er is een band die rapemachine heet
Prijs van de Zeeuwse boekhandel: Lex de Looff
Van Gent en Sakkers kregen naast een geldbedrag van 1.000 euro ook een fotokunstwerk van de Zeeuwse kunstenaar Janne van Gilst. Naast de twee schrijvers waren ook Oek de Jong, Loe Schout, Rinus Spruit en Hans Steketee genomineerd. Zij krijgen weliswaar geen prijs, maar nog wel een fotokunstwerk voor hun nominatie.

Week van het Zeeuwse Boek

Na de uitreiking van de boekenprijs, werd het geschenk van de Week van het Zeeuwse Boek gepresenteerd: 'De vader van Grace' van schrijfster Carolijn Visser. Het geschenk is tijdens de Week van het Zeeuwse Boek gratis verkrijgbaar in de Zeeuwse boekhandels bij aankoop van een boek vanaf 15 euro. De week waarin Zeeuwse literatuur centraal staat, begint morgen en duurt nog tot en met 7 november.
De jury van de Zeeuwse Boekenprijs 2020 bestond dit jaar uit: commissaris van de Koning Han Polman, Anya Marinissen, Perry Moree (directeur ZB| Planbureau en Bibliotheek van Zeeland), Arie Leen Kroon (hoofdredacteur PZC) en Helge Prinsen (journalist en documentairemaker).