Goud zoeken in je eigen achtertuin, Zeeuwse Adriënne maakt het van dichtbij mee

Adriënne Verburg uit Kortgene is deze week flink bezig met water. Niet voor de bosbranden, waar Australië - waar ze sinds 2016 woont - mee te maken heeft, maar door de goudkoorts. Het water houdt de diamantenpunt van de drill koud, waarmee in de grond gegraven wordt.
Zeeuw Adiënne houdt de drill nat op haar land
Afbeelding ter illustratie © Omroep Zeeland
Adriënne bezit een stuk land van ruim 2.000 vierkante kilometer. Daarop is meer te vinden dan je je kunt voorstellen. Daarom wordt er actief onderzoek gedaan naar wat er in de bodem te vinden is. Een van die dingen: goud! Zo werkt er iemand bij haar in het bedrijf die minimaal een keer in de paar weken op zoek wil naar het edelmetaal. Dat wordt dan gedaan aan de hand van kaarten en metaaldetectors.
Zelf snapt ze het niet zo goed, "Ik kan mij niet voorstellen dat je de hele dag met een metaaldetector een speld in een hooiberg gaat zoeken", zegt Adriënne lachend. Maar ze heeft wél een paar gouden oorbellen van goud van eigen land.
Luister hier het hele gesprek terug met Adrienne in Australië
Elke doordeweekse dag spreken wij in de radiorubriek Zeeuw in het buitenland met een oud-provinciegenoot die in een ander land woont over hoe hij of zij de coronacrisis daar ervaart.
Adrienne Verburg uit Kortgene ging begin 2016 naar Australië. Een reis was de bedoeling, maar eenmaal in Australië ontmoette ze haar huidige partner en besloot te blijven. Op het moment woont ze op Fraser Range Station in West-Australië, waar ze samen een loonbedrijf, een grote veeboerderij en een camping met restaurant runnen.