Vervanging onderzeeboten uitgesteld, Damen langer in onzekerheid

Nederland wil vier nieuwe onderzeeboten laten bouwen om de vier verouderde te vervangen. Dat gaat langer duren. Hoe groot de vertraging wordt, kan demissionair minister Henk Kamp van Defensie nog niet zeggen, schrijft hij aan de Tweede Kamer. Scheepsbouwer Damen uit Vlissingen is in de race voor deze opdracht.
Onderzeeboot
Onderzeeboot gebouwd in Zweden © Saab Kockums
Het contract zal volgend jaar niet ondertekend kunnen worden. Ook is "het niet realistisch" om nog uit te gaan van vervanging van de onderzeeboten in 2028 en uitfasering van de huidige boten vanaf uiterlijk 2031. Met de vervanging is naar verluidt zeker 4 miljard euro gemoeid.

In geprek

In de race voor de bouw van de onderzeeboten zijn nu nog drie partijen: Damen/Saab, het Franse Naval Group met IHC en het Duitse Thyssenkruppe Marine Systems. Defensie gaat in gesprek met de drie werven over de levering van de onderzeeboten.
De scheepsbouwers hebben meer tijd nodig om de door Defensie gevraagde informatie te leveren. Ook heeft het ministerie meer tijd nodig om de informatie van de werven te analyseren.
Wat de gevolgen van de vertraging zijn, is nog niet bekend. "Momenteel worden de belangrijkste oorzaken en implicaties hiervan nog nader in kaart gebracht", aldus Kamp. Een werkgroep van het ministerie bekijkt hoe de huidige onderzeeërs langer kunnen doorvaren.