De Zeeuwse Jan geniet op Aruba van versoepelingen: 'Dit weekend vieren we Halloween'

In Aruba staan er volgens de Zeeuwse Jan Lamper nog geen extra coronamaatregelen op de agenda: "De besmettingen schommelen hier tussen de 150 en 170 in totaal. We hebben hier nog steeds versoepelingen."
ZIB Zeeuw in het Buitenland Jan
Jan Lamper, onze Zeeuw in Aruba © Omroep Zeeland
En daar geniet hij van: "Komend weekend vieren we Halloween, dan zijn er op verschillende locaties op het eiland activiteiten. Ook hebben we een carnavalsnight met muziek en dansers, dus het gaat allemaal de goede kant op."
Waar Nederland de klok dit weekend een uur achteruit zet, blijft op Aruba de tijd hetzelfde: "Ik moet dan alleen even een andere tijdsberekening maken als ik bel naar Nederland. Het tijdsverschil is dan maar 5 uur in plaats van 6 uur".

Toename verkeerscontroles

De overgang naar de wintertijd is dus niet zo'n groot issue voor Jan, maar de verkeerscontroles op Aruba des te meer: "De laatste weken is de politie hier volop aan het controleren. Vooral op voertuigen waar het stuur aan de rechterkant zit. Dat zijn vooral Japanse auto's die hier geïmporteerd worden. Die auto's worden vaak heel goedkoop doorverkocht. Het komt dan voor dat de papieren niet in orde zijn, dat de auto's niet gekeurd of verzekerd zijn of dat ze zelfs als taxi rondrijden. De ene na de andere wordt weggesleept."
Luister het gesprek met Jan hieronder terug.
Jan Lamper vertelt over zijn week als Zeeuw op Aruba
Elke doordeweekse dag spreken wij in de radiorubriek Zeeuw in het buitenland met een oud-provinciegenoot die in een ander land woont, over hoe hij of zij de coronacrisis daar ervaart.
Jan Lamper is twee jaar geleden samen met zijn vrouw naar Aruba vertrokken. Niet om te werken, maar om van z'n pensioen te genieten. En om hun zoon, die al vijftien jaar op het eiland woont, en kleindochter (12) vaker te zien. De droom van zijn vrouw was om daar achteraan te reizen. Jan komt oorspronkelijk uit Yerseke, maar heeft ook lang in Goes gewoond. Hij is graag en veel in zijn tuin bezig en één keer per week rijdt hij oudere mensen naar de dagbesteding.