'Veel meer mensen willen, húp, in één keer van het gas af'

Onder meer Marlou Boerbooms stelde haar huis open voor mensen die zelf aan de slag willen om hun woning te verduurzamen. "Het is vaak niet eens een kleine ingreep, maar ineens willen ze het hele huis in één keer van het gas af halen', stelt Boerbooms.
'Veel meer mensen willen, húp, in één keer van het gas af'
Boerbooms heeft samen met haar man veel aan haar woning laten aanpassen. "We zijn begonnen met vacuümglas, gevel-, dak- en vloerisolatie is aangebracht, zonnepanelen en een zonneboiler geïnstalleerd en we hebben overal ledverlichting aangebracht. Dat bespaart enorm veel." Binnen een half jaar hadden ze de investering van de ledverlichting er uit volgens Boerbooms.

Oud pand gekocht

Wat Marlou en haar echtgenoot hebben aangepast, is voor veel bezoekers juist wat zij ook willen doen. "We hebben een oud pand gekocht, maar willen het heel graag moderner maken. Een van de dingen die we moeten aanpakken, is vervangen van het enkel glas door vacuümglas", zegt een bezoekster. "Dat zou enorme winst zijn."

Warmtepomp

Een andere bezoeker bevindt zich op zolder. "Dit moeten we zelf thuis ook gaan oppakken. Dan wil je wel graag zien hoe anderen dit hebben gedaan. Want waar plaats je bijvoorbeeld een warmtepomp", vraagt hij zich hardop af. "Met het oog op de zeespiegelstijging en klimaatverandering wil je zo energiezuinig mogelijk zijn. Dat bespaart dan ook meteen op je maandelijkse energierekening."