Megaverhuisklus op het water: 45 meter hoog onderstel van 'stopcontact' onderweg naar het noorden

Een enorme draagconstructie van 45 meter hoog met een gewicht van 2.100 ton voer vanmiddag op een ponton langs de Vlissingse Boulevard. Het onderstel van een 'stopcontact op zee' vaart in achttien uur tijd naar een windpark van TenneT voor de kust van Noord-Holland.
Verhuizing onderstel TenneT
Tien maanden geleden startte de bouw van het onderstel op de werf van Heerema in Vlissingen. Vorige maand werd het onderstel op een drijvend ponton geplaatst. De draagconstructie wordt vandaag naar de standplaats op achttien kilometer voor de kust van Egmond gebracht. Het onderstel voor het platform Hollandse Kust (noord) wordt volgend jaar definitief op de goede plek gezet. Vanaf 2023 zal TenneT via dit 'stopcontact op zee' windenergie aan land brengen.
Guus Siteur van TenneT over de enorme operatie

Spannende dag

De verhuizing is een bijzonder moment voor Guus Siteur, projectleider transformator platforms bij TenneT. "Het is spannend. We hebben hier een jaar naartoe gewerkt. Ik heb gedurende zo'n verhuizing een paar keer per dag contact met de mensen aan boord. Zij houden me op de hoogte van het proces." Bij een te harde wind (kracht 6) moet de operatie stil worden gelegd. "Maar het lijkt er gelukkig op dat de wind juist zal gaan liggen", weet Siteur.