Snackbar Wendy's in Goes mag naam houden

De Goese snackbar Wendy's mag Wendy's blijven heten. Het gerechtshof in Den Bosch wees een eis van de Amerikaanse fastfoodketen Wendy's af. Door de snackbar kan de Amerikaanse keten het merk niet registreren en vestigingen in de Benelux openen.
Amerikaanse burgerketen Wendy's
Amerikaanse burgerketen Wendy's heeft zaak verloren tegen Goese snackbar © ANP
Het Amerikaanse en het Zeeuwse Wendy's zijn al sinds de jaren negentig in gevecht om de naam Wendy's, die het Zeeuwse bedrijf al sinds 1988 voert. De Amerikanen vinden dat het Zeeuwse bedrijf de merknaam niet 'normaal' gebruikt en vinden dat de merknaam daarom vervallen moet worden verklaard. Daarbij vindt het Amerikaanse Wendy's dat het merkrecht moet vervallen omdat het Zeeuwse Wendy's niet in de hele Benelux actief is.
Het gerechtshof vindt echter dat de snackbar aan alle regels voldoet om het merk op de fastfoodmarkt te kunnen gebruiken. Het is volgens de rechter ook geen vereiste voor een buurtsnackbar om meerdere vestigingen te hebben of buiten de regio promotie te maken. Daarom hoeft de Goese Wendy's zijn naam niet te veranderen.

Tegenvaller voor Amerikaanse keten

Het is niet de eerste keer dat de rechtbank in het voordeel van de Zeeuwen beslist. Eerder ging de Amerikaanse burgertent al in beroep tegen een uitspraak van de rechtbank Zeeland-West-Brabant. De uitspraak nu betekent de zoveelste tegenvaller voor het Amerikaanse bedrijf dat ook in Europa actief wil worden.