'Op naar de volgende!', paddenstoelen zoeken in Westerschouwen

Een stinkparasolzwam, een honingzwam en zwavelkopjes. Het zijn maar een paar van de vondsten van de paddenstoelenzoektocht in Westerschouwen vanmiddag. Onder begeleiding van Ine van der Ven van Staatsbosbeheer werd er enthousiast gezocht. Onder boomstammen, tussen het gras en op bladeren kwam veel moois tevoorschijn.
Speuren naar paddenstoelen...
De groep paddenstoelzoekers bestaat uit kinderen en volwassenen. Zij hebben maar een doel vanmiddag: zo veel mogelijk paddenstoelen vinden en Ine er van alles over vragen. Al na een paar meter is de eerste honingzwam gevonden. Na een korte uitleg over deze zwam roept Ine meteen "op naar de volgende", want er is nog veel meer te ontdekken.

Spreekbeurt over paddenstoelen

De esdoornvlekkenzwam, spekzwoerdzwam en een gordijnzwam, om de paar meter lijkt er wel een paddenstoel te staan. Een van de meisjes tekent alle soorten na en schrijft hun namen erbij. "Ik wil misschien mijn spreekbeurt over paddenstoelen houden en wil dus niets vergeten."
Paddenstoelen zoeken
Er worden driftig aantekeningen gemaakt voor een spreekbeurt over paddenstoelen © Omroep Zeeland
Bij alle paddenstoelen weet Ine te vertellen welk soort het is en hoe de paddenstoel is ontstaan. "Ik leer hier zo veel, sommige paddenstoelen heb ik ook nog nooit gezien", zegt Anneke Adriaanse uit Middelburg. "Ik doe samen met mijn man Jan mee om lekker in de natuur te zijn en wat meer te leren over de paddenstoelen. En met zo'n groep is het ook gewoon leuk."

'Mijn dag kan niet meer stuk'

Jan Adriaanse heeft zijn camera mee, want hij wil graag eens een hertengewei zwam op beeld vastleggen. "Die heb ik nog nooit gezien, dus dat zou wel mooi zijn." Ondanks het feit dat het volgens Ine niet zo'n best paddenstoelenjaar is, heeft Jan geluk. Na een klein stukje lopen ziet hij op een boomstam een geweizwam. Hij gaat meteen door de knieën om er een foto van te nemen. "Wat is hij mooi. Mijn dag kan niet meer stuk!"
Hertengeweizwam
Een hertengeweizwam in Westerschouwen © Omroep Zeeland
Op de vraag welke paddenstoelen eetbaar zijn, geeft Ine altijd hetzelfde antwoord. "Je kunt ze allemaal eten, maar sommigen maar één keer, want dan ben je dood. Dus koop ze maar lekker in de winkel. En weet je, als je ze laat staan, heeft iedereen er plezier van. Op naar de volgende!"