Serooskerke herdenkt bevrijding met bloemen en gedichten

Oktober en november staan in Zeeland in het teken van de bevrijding. Op verschillende plaatsen worden herdenkingen georganiseerd. Vandaag vond de herdenking plaats in Serooskerke, dat op 8 november 1944 werd bevrijd. Basisschoolleerlingen uit Serooskerke en Oostkapelle legden bloemen voor de slachtoffers en droegen gedichten voor.
Serooskerke herdenking
Kinderen van de basisscholen in Serooskerke en Oostkapelle legden bloemen neer © Omroep Zeeland
"We moeten onze vrijheid blijven beschermen. Opkomen tegen onrecht en tegen onrechtvaardigheid", zei wethouder Pieter Wisse van de gemeente Veere. Hij herinnerde de aanwezigen aan de oorlogen die elders in de wereld nog altijd woeden. "Er zijn nog steeds mensen die lijden door gewapende conflicten. Vrijheid is niet vanzelfsprekend."
Leerlingen van de Eben-Haëzerschool in Oostkapelle en de Wegwijzer in Serooskerke waren aanwezig bij de herdenking. Ze legden ieder een witte roos neer voor de gesneuvelde soldaten en burgerslachtoffers die omkwamen bij de ontploffing van een mijn, tijdens de bevrijding van het dorp.

Stel je eens voor...

Ginny Vette (11) uit Serooskerke was een van de leerlingen die een gedicht voor mocht dragen. Ze las Stel je eens voor, een gedicht van Janine Venema. "Het gaat over een jong meisje in de oorlog en de verschillen tussen haar en mij", vertelt ze. "Je kan de oorlog als een bladzijde omslaan, maar je kan het ook herdenken."
Herdenkingsmonument Serooskerke Bevrijding
Bloemen en foto's bij het herdenkingsmonument in Serooskerke © Omroep Zeeland
Op 1 november 1944 kwamen de geallieerden aan land. Op 8 november kwamen zij aan in Serooskerke, om het dorp te bevrijden. Vier Buffalo amfibievoertuigen reden Serooskerke binnen. Er zouden zich nog Duitsers bevinden richting Gapinge en Veere. De Buffalos vertrokken die kant op, maar een van de voertuigen stuitte op een mijn die de avond van te voren was neergelegd. Twintig soldaten overleden daarbij.
Serooskerke herdenkt de bevrijding