Unieke archeologische vondst: een boerderij van tweeduizend jaar oud vol glazen sieraden

Archeologen hebben bij Poortvliet de restanten van een boerderij gevonden van meer dan tweeduizend jaar oud. Ook troffen ze talrijke fragmenten van glazen armbanden uit die tijd aan.
Een sieraad dat is gevonden tussen de resten van de boerderij uit de late ijzertijd
Een sieraad dat is gevonden tussen de resten van de boerderij uit de late ijzertijd © Artefact
Het onderzoek vond de afgelopen twee maanden plaats op de plek waar een landbouwweg is gepland. Er zijn palen en een haardplaats gevonden van de woning annex stal. Archeologisch adviseur Karel Jan Kerckhaert van de gemeente Tholen spreekt van een 'unieke vondst'. De omtrekken van de boerderij - 14 meter lang en 5,5 meter breed was - zijn volledig in beeld gebracht.

Voorname familie

De vondst is nog eens extra bijzonder door het zogeheten La Tène-glas dat de archeologen aantroffen in de bodem. De scherven zijn blauw, purper tot bijna zwart van kleur en bijna allemaal voorzien van een zigzaglijn waarmee de armbanden werden versierd. Omdat er zoveel restanten van glazen sieraden zijn gevonden, vermoedt Kerkhaert dat op de boerderij een voorname familie woonde.
Vondsten opgravingen Poortvliet
Enkele vondsten waaronder fragmenten van glazen armbanden © Artefact
De houten palen, het glas en de andere vondsten zijn veilig gesteld en worden nader onderzocht door specialisten. De plek van de opgraving is afgedekt zodat de landbouwweg kan worden aangelegd.
Op Tholen worden vaker archeologische vondsten gedaan. Het eiland wordt al heel lang bewoond.