Wessel te Gussinklo uit Kamperland wint Boekenbonprijs

Schrijver Wessel te Gussinklo uit Kamperland heeft de Boekenbon Literatuurprijs gewonnen. Hij won de prijs voor zijn boek 'Op weg naar de Hartz'. De prijs bestaat uit een bedrag van 50.000 euro.
Wessel te Gussinklo
Wessel te Gussinklo © ANP (archieffoto)
"De jury heeft uiteindelijk gekozen voor het boek waarvan het lezen voelt als een roes waar je maar moeilijk van los kunt komen. De auteur laat je als lezer een innerlijke wereld betreden die zich niet laat snoeien: je zult het volledig moeten ondergaan. Al eerder heeft Te Gussinklo laten zien dat hij tijdloos proza levert, dat krachtig en indringend is", licht juryvoorzitter Winnie Sorgdrager toe.

Gezondheid

Te Gussinklo was door zijn gezondheidstoestand niet in staat om bij de bekendmaking in Den Haag te zijn en werd er vertegenwoordigd door zijn dochter Geraldine aan wie het boek is opgedragen.
De prijs wordt mogelijk gemaakt door Boekenbon B.V. en is de opvolger van de AKO Literatuurprijs. De Boekenbon Literatuurprijs is de bekroning van het beste Nederlandstalige literaire boek, fictie of non-fictie. De jury maakte haar keuze uit 495 door uitgevers ingestuurde titels, verschenen tussen 1 juli 2020 en 30 juni 2021. De onderscheiding wordt jaarlijks toegekend door een jury van recensenten en boekverkopers uit Vlaanderen en Nederland.
Te Gussinklo volgt Oek de Jong op. Hij won vorig jaar de Boekenbon Literatuurprijs.