Amerikaans leger brengt voertuigen en containers naar Vlissingen, helikopters vliegen later deze maand over

Het Amerikaanse leger brengt ongeveer 2.000 voertuigen en containers naar Vlissingen-Oost. Vanaf 22 november vliegen er ook helikopters van en naar Vlissingen. Het maakt allemaal deel uit van een groot militair transport dat tot de kerst duurt.

Een Chinook-transporthelikopter (foto: ANP)

Het gaat om de verplaatsing van de luchtvaartbrigade Air Cavalry Brigade die via Nederland naar Duitsland gaat. De gevechtsvliegtuigbrigade Combat Aviation Brigade legt de omgekeerde route af en gaat van Duitsland, via Nederland naar Amerika.

Tijdens het vervoer begeleiden 400 Amerikaanse militairen het vliegend en rollend materieel en maken het klaar voor transport. Het aan land brengen en aan boord laten gaan gebeurt bij Verbrugge Zeeland Terminals B.V. in Vlissingen-Oost. Vanaf daar gaat het grootste deel van de 2.000 voertuigen en containers via de weg naar Duitsland.

Helikopters

Vanaf 22 november zullen meer mensen iets meekrijgen van het transport. Dan vliegen er ongeveer veertig helikopters van Vlissingen-Oost naar vliegbasis Woensdrecht. Het gaat om Chinook- en Black Hawk transporthelikopters en Apache gevechtshelikopters. In tegenovergestelde richting gaan via vliegbasis Gilze-Rijen ongeveer zestig helikopters in fasen naar Vlissingen voor verscheping naar de Amerika.

De helikopters vliegen tot 17 december op werkdagen en tijdens daglicht. De gemeente Vlissingen meldt dat exacte tijden niet gemeld worden, omdat het ook afhankelijk is van weersomstandigheden en ander vliegverkeer.

Meer over dit onderwerp:
Chinook
Deel dit artikel:

Reageren