Vliegtuigbommen tot ontploffing gebracht bij Oostburg

Met een doffe klap en wat omhoog vliegend zand zijn de twee vliegtuigbommen bij Oostburg tot ontploffing gebracht. Bij de eerste gebeurde dat rond 14.45 uur, de tweede volgde om 16.15 uur. De twee Engelse vliegtuigbommen uit de Tweede Wereldoorlog zijn eerder bij vakantiepark Zeebad in Breskens gevonden.
Eerste vliegtuigbom tot ontploffing gebracht bij Oostburg
Het ontmantelen en laten ontploffen van de twee bommen is vandaag een hele operatie. Voor de veiligheid werden vanochtend 220 huizen rond het vakantiepark ontruimd. Omwonenden konden terecht in het multifunctioneel centrum van Breskens, in afwachting van het sein dat ze weer terug naar huis konden.
De twee vijfhonderdponders werden vanochtend onschadelijk gemaakt en in een vrachtwagen naar de springlocatie bij Oostburg gebracht. Volgens de Explosieven Opruimingsdienst Defensie (EODD) is de bomruiming van vandaag geen 'gewone ruiming'. "Normaal gesproken worden bommen begraven als ze tot ontploffing worden gebracht, maar vandaag is dat anders", vertelt Roeland Persijn van de EODD.
"De bom wordt bij Oostburg op een terp gelegd. Daar wordt een hoop zand overheen gelegd. Ingraven kan niet, omdat de trillingen door de klei en het grondwater niet genoeg gedempt worden."
De vernielingsladingen zijn geplaatst en de EOD dekt de bommen af met 500 m3 zand
De vernielingsladingen zijn geplaatst en de EOD dekt de bommen af met 500 m3 zand © Omroep Zeeland
Met het groene draadje dat je op op de bovenstaande foto ziet, laat de EODD de bom op afstand ontploffen. In het folie, dat aan het draad bevestigd is, zit een elektrisch slagpijpje. Dat pijpje zit aangesloten aan de elektrische afvuurkabel waar op afstand de bom mee tot ontploffing werd gebracht.

Wat gebeurde er eerder?

De bommen werden gevonden tijdens bodemonderzoek, in het kader van de herontwikkeling van vakantiepark Zeebad. De Explosieven Opruimingsdienst Defensie (EODD) heeft de vliegtuigbommen vanochtend ontmanteld op de vindplaats bij Breskens en naar de springlocatie in Oostburg gebracht. Daar werden de bommen gecontroleerd tot ontploffing gebracht.
Het gaat om twee zogenoemde vijfhonderdponders. In maart werd een vergelijkbare bom tot ontploffing gebracht. Die werd op een bouwterrein in Breskens gevonden.
"Het waterpeil heeft dus invloed op de trillingen", vertelt Persijn verder. "Maar ook het weer speelt een rol: bij een dicht laaghangend wolkendek kunnen de geluidsgolven van de knal 'reflecteren'. Zo kan het zijn dat de knal op verliggende plekken ineens te horen is."