Vlissingse verkrachter vecht straf van zeven jaar cel aan in hoger beroep

Het gerechtshof in Den Bosch behandelt vandaag het hoger beroep van een 36-jarige Vlissinger die zeven jaar cel kreeg voor het verkrachten van vier vrouwen. De man is het niet eens met de straf die hij in december 2019 kreeg opgelegd van de rechtbank in Middelburg.
Verslaggever Mercy Kamermans doet live verslag van de zaak via Twitter:
De man heeft volgens de rechtbank in Middelburg in 2017 en 2018 de vrouwen met veel geweld verkracht en zwaar lichamelijk letsel toegebracht.

Tien jaar cel

Het Openbaar Ministerie eiste destijds een gevangenisstraf van tien jaar voor het verkrachten van zes vrouwen. Dat de rechtbank op een lagere straf uitkwam, heeft te maken met het feit dat de verkrachting van twee vrouwen niet bewezen kon worden.

Via datingsites

De man leerde de slachtoffers kennen via datingsites en -apps, waarna afspraakjes volgden. Volgens de rechtbank bouwde hij eerst een vertrouwensband op met de vrouwen en ging vervolgens manipulerend te werk. De vrouwen moesten tegen hun wil zeer ruige seks hebben met de man waarbij bondage, dominantie en sadomasochisme kwamen kijken.

Grote psychische gevolgen

De gewelddadige seks heeft tot grote psychische gevolgen geleid bij de vrouwen, volgens de rechtbank. Een van de vrouwen heeft ook blijvend lichamelijk letsel overgehouden aan het geweld van de man.
Dating app online tinder
De man legde contact met de vrouwen via datingapps © Getty Images
De Vlissinger heeft de verkrachtingen altijd ontkend. Volgens hem wisten de vrouwen waar ze aan begonnen. Zo zei de man eerder in de rechtbank dat de slachtoffers steeds terugkwamen.

Vrouwen kwamen terug

Dit werd echter verklaard als een bekend psychologisch verschijnsel. Het komt ook regelmatig voor bij slachtoffers van huiselijk geweld dat ze blijven terugkeren bij de geweldpleger.

Spreekrecht slachtoffers

Het Openbaar Ministerie buigt zich vandaag dus opnieuw over de zaak en zal met een nieuwe strafeis komen. Enkele slachtoffers zullen tijdens de zitting gebruik maken van hun spreekrecht. Over twee weken volgt dan de uitspraak in het hoger beroep.