De Lispeltuut uit Oostkapelle is de meest mediawijze klas van Zeeland

Groep 7/8 van De Lispeltuut uit Oostkapelle mag zich vanaf vandaag de meest mediawijze klas van Zeeland noemen. De leerlingen haalden de meeste punten van de Zeeuwse scholen die meededen met de de landelijke wedstrijd van MediaMasters.
Lispeltuut Oostkapelle
De Lispeltuut © Google Maps
De wedstrijd is onderdeel van de Week van de Mediawijsheid. Dit jaar deed een recordaantal van 160.000 leerlingen uit groep 7 en 8 uit het regulier basisonderwijs mee. De leerlingen leerden tijdens deze week over onderwerpen als privacy, cybercriminaliteit, online pesten en nepnieuws. Ze konden punten verdienen door samen MediaMissies te volbrengen en mediawijze uitdagingen aan te gaan.

Deepfake en phising-mails

Sarah Hijmans, producent en eindredacteur van MediaMasters, over de deelnemers.: "Opvallend was bijvoorbeeld dat leerlingen goed doorhadden welke video echt was en welke de deepfake-video. Ze zagen meteen dat er iets mis was met de mond van degene in beeld en dat het haar niet meebewoog met het gezicht". De leerlingen hadden meer moeite met phishing-mails. "Niet gek natuurlijk, want ook voor volwassenen is phishing een groot probleem", zegt Hijmans.
MediaMasters gaat de komende periode door met individuele ThemaMissies en klassengesprekken.