Varen zonder stuurman: het kan over 2 jaar in Vlissingen

Is het mogelijk om een boot zonder stuurman te laten varen? Met een proef van Damen Naval die vandaag is begonnen wordt dat onderzocht. Een oude, omgebouwde patrouilleboot van negen meter vaart vanaf vandaag door de wateren van Vlissingen. Het bootje wordt de komende jaren voorzien van allerlei technische snufjes zodat het uiteindelijk, zonder schipper, kan varen tussen het station van Vlissingen en de binnenstad.
Het zelfvarende bootje aan dok in Vlissingen
Het zelfvarende bootje aan dok in Vlissingen © Jochem Nonhebel
Op het eerste gezicht lijkt het bootje er een zoals alle andere. "We gaan dit bootje ombouwen. Vooral aan de boven- en de binnenkant gaat er veel veranderen," vertelt projectleider Jochem Nonhebel. Er komen onder meer camera's en een radar op het dak te staan. Allerlei technieken die ervoor zorgen dat er om het bootje heen kan worden gekeken door de technologie. Iets wat normaal door een mens, door een schipper, wordt gedaan."
Het wordt steeds moeilijker om personeel te vinden om de boten te besturen en daar spelen Damen Naval, TU Delft, HZ University of Applied Sciences en het Rotterdamse bedrijf Captain AI met dit project op in. Voorlopig staat er altijd iemand aan boord die kan ingrijpen als het dreigt mis te gaan.
Jochem Nonhebel Damen Vlissingen met bootje
Jochem Nonhebel van Damen Naval met het zelfvarende bootje © Jochem Nonhebel
De komende twee jaar bestaat vooral uit testen, testen en nog eens testen. "We gaan hier heel veel experimenten draaien. Er zal tijdens die experimenten altijd iemand op de boot aanwezig zijn die kan ingrijpen, mocht er iets fout gaan." De prijs van een boottochtje zal, zodra het bootje af is, waarschijnlijk overeenkomen met de prijzen van het openbaar vervoer. "Het zal niet heel veel meer zijn dan een ritje met de bus."
Volgens Nonhebel is het zelf varende bootje het begin van een veel groter traject. "Uiteindelijk willen deze technologie dusdanig ontwikkelen dat we het ook op grote schepen kunnen implementeren. Denk daarbij aan automatisch afmeren van een schip en het ontwijken van objecten."
Over twee jaar moeten bootjes zonder stuurman kunnen varen
Luister het naar gesprek met Jochem Nonhebel over de zelfvarende boot:
Een zelfvarende boot vol technische snufjes