Flinke operatie voor woningcorporaties: in alle huizen moeten rookmelders

Het is een flinke klus voor woningcorporaties die duizenden huizen verhuren, maar ze hebben geen keus meer. Vanaf 1 juli 2022 is het verplicht dat er op iedere verdieping van een huurwoning een rookmelder hangt. Voor L'Escaut betekent het dat er de komende tijd zo'n 11.000 rookmelders opgehangen moeten worden.
Rookmelders worden overal opgehangen
Volgens Ronald Davidse van L'Escaut was de Zeeuwse woningcorporatie al, voordat de wetgeving rondom rookmelders bekend werd, van plan om alle huizen van melders te voorzien. "Op advies van onze verzekeringsadviseur", zegt Davidse. "Maar L'Escaut heeft al eerder geprobeerd om alle bewoners er een op te laten hangen. We hebben ze gratis aangeboden aan al onze huurders. Toch merken we dat ze lang niet overal werken. De batterijen zijn leeg of ze zijn in een kast blijven liggen. Daarom hangen we ze nu overal zelf op."

Rookmelders koppelen

Omdat alle bouwlagen van een woning een rookmelder moeten hebben, bestaat de kans dat je bijvoorbeeld beneden een film zit te kijken en daardoor de rookmelder op zolder niet hoort. "Om dat te voorkomen kiezen wij ervoor om de verschillende rookmelders te koppelen", zegt Davidse. "Dat maakt het wel een stuk duurder, maar je voorkomt wel dat een bewoner de rookmelder niet hoort."
Rookmelder
Vanaf juli 2022 moet in elk huis in Nederland een rookmelder hangen © Omroep Zeeland
De verplichting voor de huurmelders gaat dus op 1 juli in. L'Escaut hoopt alle huurwoningen al voor het eind van dit kalenderjaar van rookmelders te hebben voorzien.