Tekenaars gezocht die Middelburg vast willen leggen

In Middelburg is een zoektocht gestart naar twee stadstekenaars. De Teeken Akademie zoekt een professioneel tekenaar en een amateur. De tekenaars krijgen een jaar de tijd om minstens vijf tekeningen te maken over het leven in de stad.
Arnold Wiggers
Arnold Wiggers van de Teeken Akademie © Omroep Zeeland
Arnold Wiggers, voorzitter van de Teeken Akademie, denkt dat tekenen een nieuwe dimensie toevoegt aan hoe een stad in beeld wordt gebracht, zegt hij in het radioprogramma Zeeland Wordt Wakker. "Als je kijkt hoe kunstenaars in het verleden de werkelijkheid zo gemanipuleerd hebben, dat ze net dat op de tekening krijgen, wat je met een foto nooit zou kunnen bereiken. Dan vinden wij dat we dat anno 2022 ook zouden moeten proberen."

Middelburg anno 2022

"Wij willen met het tekenen bevorderen dat mensen creatief kijken naar hun eigen omgeving", vervolgt hij. "En een eigen visie op de eigen omgeving zo vastleggen dat we dat allemaal herkennen als Middelburg anno 2022."
De stichting heeft twee categorieën ingesteld om "geen appels met peren te vergelijken". Mensen die tekenen en schilderen - als hobby of beroepsmatig - kunnen zich opgeven via de website van de Teeken Akademie. "Die mensen willen we uitnodigen om een idee in te leveren hoe zij Middelburg een jaar lang willen volgen en dat willen vastleggen in vijf tekeningen." Een jury bepaalt uiteindelijk welke ideeën worden uitgevoerd.
De Teeken Akademie wil dat stadstekenaars de komende jaren Middelburg vast blijven leggen. In 2028 bestaat de stichting 250 jaar en dan wordt er teruggekeken op de hele serie.
Luister hier het gesprek met Arnold Wiggers terug
Eerder dit jaar begon de Teeken Akademie ook met de stadstekenklas. Leerlingen, vanaf groep vijf op de basisschool tot en met de derde klas van de middelbare school, laten met tekeningen zien wat Middelburg voor hen betekent.