Vanaf morgen zijn helikopters weer welkom op vliegveld Midden-Zeeland

Vanaf morgen mogen er weer helikopters landen op en vertrekken vanaf vliegveld Midden-Zeeland in Arnemuiden. Dat laat vliegvelddirecteur Enno Belderok weten. Eerder deze week bleek dat de limiet van achthonderd helikoptervluchten was bereikt, waardoor het vliegveld alleen nog helikopters van hulpdiensten mocht ontvangen, voor andere helikopters was het vliegveld dicht. Nu is de vergunning uitgebreid.
Helikopter Vliegveld Midden-Zeeland
Bemanning helikopter gaat aan boord (archieffoto) © Joan Kloosterman
De vergunning om uit te breiden naar 4.000 vluchten, was al een tijd klaar, maar moest nog gepubliceerd worden door de provincie. Dat is nu gebeurd, tot opluchting van directeur Belderok. Maandag zei hij nog: "Geen enkele helikopter kan nu gebruik maken van onze faciliteiten en dat vind ik heel vervelend."
Vanaf vliegveld Midden-Zeeland vertrekken bijvoorbeeld veel helikopters voor het onderhoud van de windparken, maar ook van hulpdiensten. Die laatste categorie mocht wel gebruik blijven maken van het vliegveld voor noodvluchten.
Maandag liet de provincie in een reactie weten dat ze op dat moment nog bezig was met de publicatie van het luchtvaartbesluit. "Dat heeft even geduurd omdat wij op 7 september een verklaring van Verklaring Veilig Gebruik Luchtruim (VVGL) van de Inspectie Leefomgeving en Transport (ILT) ontvingen. Wij hebben op advies van de RUD gewacht met het publiceren tot de bezwaartermijn van zes weken. Er zijn namelijk meerdere bezwaren bij ILT ingediend waarbij mogelijk ook voorlopige voorzieningen aangevraagd zouden kunnen worden. Die hadden het besluit op kunnen schorten."
De provincie gaf toen aan te verwachten dat het besluit binnen enkele dagen gepubliceerd kon worden. "Vanwege de verschillende belangen van de bij het vliegveld betrokken partijen en andere ontwikkelingen zoals de SAR hebben wij op 11 november nog een overleg gevoerd met het vliegveld en Bristow. Op basis van dat gesprek hebben wij besloten om het luchtvaarbesluit te gaan publiceren. Dat kostte de nodige tijd omdat we dat wel op een zorgvuldige manier moeten doen, het gaat om een hoeveelheid aan documenten en brieven die gestuurd moeten worden naar iedereen die een zienswijze heeft ingediend."