Schouwen-Duiveland moet inwoners blijven helpen bij de betaling van hun woonlasten

Schouwen-Duivelanders die hun woonlasten niet kunnen betalen vanwege corona moeten op hulp kunnen blijven rekenen. Dat vindt de PvdA. De partij pleit ervoor om een landelijke steunmaatregel op kosten van de gemeente voort te zetten.
Gemeentehuis Schouwen-Duiveland Zierikzee
PvdA wil dat de gemeente Schouwen-Duiveland landelijke coronaregeling voortzet © Omroep Zeeland
Het gaat om de Tijdelijke Ondersteuning Noodzakelijke kosten, Tonk. De regeling was bedoeld om burgers te helpen die tijdens de pandemie flink in inkomen achteruit waren gegaan, zoals zzp'ers en flexwerkers. De uitvoering lag bij de gemeenten. De burgers in kwestie konden een beroep doen op de bijzondere bijstand om hun huur of hypotheek en gas, water en licht te kunnen betalen. De Tonk is op 1 oktober afgeschaft.

Tonk 2.0

De PvdA wijst erop dat de regering werkt aan nieuwe steunmaatregelen voor het bedrijfsleven, maar dat huishoudens vergeten worden. De partij pleit daarom voor een Tonk 2.0, een gemeentelijke regeling op Schouwen-Duiveland die met terugwerkende kracht tot 1 oktober in zou moeten gaan.
Het enige verschil met de oude Tonk is de financiering. Die regeling werd betaald door het rijk, de Tonk 2.0 door de gemeente Schouwen-Duiveland. Dat levert volgens de PvdA geen problemen op. De gemeente heeft een deel van de eerder ontvangen vergoeding van het rijk niet uitgegeven en dus zijn er financiële middelen om de Tonk-regeling voort te zetten.
De partij stelt voor om de gemeentelijke regeling tot 1 april volgend jaar te laten duren, met de mogelijkheid van verlenging.