Transgenderkip overleden, 'We hadden er nog veel lol aan kunnen beleven'

De transgenderkip is niet meer. De kip van Rien Bolle uit Oosterland die in september wereldberoemd in Nederland werd, omdat het ineens een haan bleek te zijn, is bezweken na het eten van rattengif. "We hadden er nog veel lol aan kunnen beleven", zegt eigenaar Rien Bolle.

De kip van Gré Bolle werd langzaamaan een haan (foto: Omroep Zeeland)

Rien Bolle was bezig met het open haardhout in zijn tuin. Zoals wel vaker liep de transgenderkip gezellig met hem mee. Toen er vanonder een van de houtblokken een verdwaald zakje rattengif vandaan kwam, begon de kip er meteen met zijn snavel in te pikken. Rien heeft z'n bijzondere kip nog van het zakje vandaan kunnen krijgen, maar het leed was al geschied. "Tien minuten later was ie overleden."

Nadat de geslachtsverandering bekend werd, omdat de kip ineens op zijn zuster zat, besteedden verschillende media er aandacht aan. Bolle werd daardoor bedolven onder de reacties, die tot op de dag van vandaag aanhouden. "Dan vragen ze: hoe is het met je haan? Maarja die is dus niet meer."

Kijk hier de video terug die wij eerder hebben gemaakt over de transgenderkip

Het is niet uniek dat een kip transformeert tot haan. Volgens kippendokter Sible Westendorp komt het vaker voor, en wordt het veroorzaakt door een aandoening aan de eierstokken waardoor een kip extra mannelijke hormonen aanmaakt. De kip stopt dan met het leggen van eieren en het verenkleed wordt net als dat van een haan.

Een voordeel zit er wel aan het overlijden van de kip. Want met de transformatie begon de kip 's morgens vroeg ook te kraaien, maar dat is nu verleden tijd.

Lees ook:

Meer over dit onderwerp:
transgenderkip
Deel dit artikel:

Reageren