Coronasituatie op basisscholen: 'We zijn ernstig bezorgd'

"We houden er rekening mee dat scholen dichtgaan, ook als het kabinet het niet doet", zegt Pim van Kampen van Coöperatie Primair Onderwijs Zeeland (CPOZ). Door de stijgende coronacijfers, naast het bestaande personeelstekort, komt het basisonderwijs nu extra onder druk te staan. Daarom sluit de CPOZ-voorzitter niet uit dat basisscholen zelf besluiten dicht te gaan volgende week.

Pim van Kampen van CPOZ (foto: Omroep Zeeland)

"Het kraakt aan alle kanten", zegt Van Kampen over de situatie op de basisscholen. Volledige klassen worden - in overleg met de GGD - naar huis gestuurd en er zijn niet genoeg docenten om les te geven, door ziekte en door het chronische personeelstekort. Van Kampen: "We bekijken het per dag, per moment. Want als er vier klassen thuiszitten en de paar leerkrachten die er nog zijn moeten de hele school runnen, is dat ontzettend moeilijk."

'Het is echt heftig'

Morgen staat de vervroegde persconferentie van het kabinet gepland. Een van de maatregelen zou sluiting van het basisonderwijs zijn. Van Kampen: "Wij als bestuurders zijn ernstig bezorgd over wat er gebeurt op de scholen. Met de kinderen, met het personeel. Wij kunnen daarin zelf ook initiatief nemen door scholen hier en daar volgende week te sluiten, omdat we geen personeel meer hebben om voor de groepen te kunnen staan."

Dus ook als het kabinet deze maatregelen niet aankondigt, kan Van Kampen niet garanderen dat alle scholen in de provincie open blijven.

Interview: basisscholen kraken door covid

Hij vervolgt: "Het is echt heftig. Kinderen horen gewoon op school." Hij vervolgt met het dringende advies dat mensen voorzichtig moeten zijn en hun eigen verantwoordelijkheid nemen. "Laat jezelf vaccineren. Doe je het niet voor jezelf, dan doe je het voor de kinderen op de scholen."

Meer over dit onderwerp:
basisscholen corona
Deel dit artikel:

Reageren