PZC stopt na 73 jaar met de Zeeuwse almanak

Voor de allerlaatste keer op pagina 2 in de PZC: De Zeeuwse Almanak. Na 73 jaar wordt de stekker getrokken uit de rubriek. Hoofdredacteur Ronald van Geenen zegt in het radioprogramma Zeeland Wordt Wakker dat het wel een beetje pijn doet.

Voor de laatste keer op pagina 2 in de PZC (foto: Omroep Zeeland)

Op 4 januari 1949 begon de krant met het publiceren van de almanak en na vandaag verdwijnt het stukje tekst uit de krant. Volgens hoofdredacteur Ronald van Geenen werd het einde van de rubriek al langer besproken. "Het doet wel een beetje pijn." Naarmate het moment dichterbij kwam, voelde hij die knoop wel in de maag. "Maar nu hebben we wel meer ruimte om een betere krant te maken."

Laat uw kacheltje snorren, ontsteek de lampen en koester u in hun milde schijn.
Trek desnoods pantoffels aan.
En neem toch die niet gewonnen kop koffie maar.
Om het behaaglijk te maken.

De eerste Zeeuwse almanak, 4 januari 1949

De rubriek werd gevuld door de verslaggevers en volgens Van Geenen vraagt het te veel van zijn personeel. "Als je die rubriek goed wil doen dan kost het veel tijd en die is er niet meer." Hij benadrukt dat er niet alleen meer een papieren krant wordt gemaakt, maar dat de PZC ook online actief is. "We stoppen die tijd liever in goede journalistiek."

In de aanloop naar het einde van het blok zijn ze bij de PZC ook in het ontstaan van de almanak gedoken. En de conclusie? "Er werden destijds hele saaie kranten gemaakt. Zonder foto's. Dan heb je zo'n hoekje wel écht nodig."

Luister hier het gesprek met hoofdredacteur Ronald van Geenen terug.

Zeeuwse Almanak stopt

Meer over dit onderwerp:
PZC Zeeuwse Almanak
Deel dit artikel:

Reageren