Cokevissers tussen de drieënhalf en vijf jaar de bak in

Drie mannen zijn veroordeeld tot celstraffen tussen de drieënhalf en vijf jaar wegens het smokkelen van 515 kilo cocaïne. De rechtbank van Rotterdam acht bewezen dat de mannen in oktober vorig jaar pakketten cocaïne uit de Westerschelde hebben gehaald en in Breskens aan wal hebben gebracht.

De drugs die de politie aantrof in Breskens (foto: Politie)

De drugs waren door een containerschip uit Ecuador te water gelaten. Rond middernacht ging het drietal met een kleine boot het water op om de pakketten op te vissen. Toen ze terugvoeren naar de haven van Breskens, werden ze aangehouden.

Geen idee

De hoofdverdachte, een 33-jarige man uit Urk, krijgt vijf jaar cel omdat hij een sturende rol zou hebben gehad. Hij bekende in de rechtbank dat hij pakketten met drugs uit de Westerschelde heeft gevist, maar gaf aan dat hij geen idee had wat precies in de pakketten zat. De rechtbank gelooft die verklaring niet.

Een man uit Kampen moet 4,5 jaar de gevangenis in en een Zwollenaar 3,5 jaar.

Baken onder de boot

De politie kwam de drie verdachten op het spoor nadat de telefoon van de verdachte uit Urk werd afgeluisterd. Op de boot werd een zogenoemd baken geplaatst, waardoor de politie de exacte locatie van de boot kon volgen.

De kustwacht zag 20 oktober 2020 's nachts drie personen op het dek staan met een zoeklicht. Het leek erop dat ze pakketten uit het water aan het halen waren.

Eerdere vondsten

Een paar weken voor die 20 oktober, mislukte nog een actie om drugs uit de zee te vissen. Toen vond de Zeeuwse politie grote ladingen coke op het strand bij Ritthem. Volgens de rechtbank was het de bedoeling dat de nu veroordeelden ook die drugs uit zee zouden oppikken. Dat blijkt uit appverkeer tussen de mannen.

Lees ook:

Meer over dit onderwerp:
rechtbank Breskens drugs boot
Deel dit artikel:

Reageren