Thoolse beveiligers veroordeeld voor hennepteelt

De loods waar de wietkwekrij gevonden werd
De loods waar de wietkwekrij gevonden werd © HV Zeeland
De rechtbank neemt het de verdachten extra kwalijk dat ze zich bezig hielden met hennepteelt, omdat beiden werkzaam waren in de beveiligingsbranche. De man was lange tijd eigenaar van een beveiligingsbedrijf op Tholen dat zijn twee zoons hebben overgenomen. Dit heeft geleid tot strafverzwaring.
Anderzijds was de overschrijding van de redelijke termijn reden tot strafverlaging. De behandeling van de rechtszaak heeft lang op zich laten wachten.

Onderzoek na geruchten

In het najaar van 2017 hoorde de politie de eerste geruchten over een hennepkwekerij in een loods op het erf van een vrijstaande woning aan de Molenvlietsedijk in Tholen. Uit metingen bleek vervolgens dat het elektriciteitsverbruik ver boven dat van een gemiddeld huishouden lag, waarop de politie ging kijken.
Verborgen achter een muur vonden de agenten twee kweekruimten met in totaal 641 hennepplanten. De politie vermoedt dat de kwekerij al sinds 2015 actief was en er minimaal twaalf keer geoogst is. Dat baseert ze op het aantal lege jerrycans met verzorgingsmiddelen voor de planten die werden aangetroffen.
De wietkwekerij in de loods aan de Molenvlietsedijk
De wietkwekerij in de loods aan de Molenvlietsedijk © HV Zeeland
De man ontkende ook maar iets te weten over de hennepkwekerij in een loods bij zijn huis, de vrouw nam alle schuld op zich. Maar dat verhaal noemt de rechtbank ongeloofwaardig. Het terrein rondom de woning en de loods hangt vol met camera's. Bovendien slaan de honden aan zodra iemand het terrein betreedt. Ook kwam er een duidelijke hennepgeur uit de loods en klonk er een voortdurend gezoem.

Veel spijt

De vrouw vertelde veel spijt te hebben van wat ze heeft gedaan. Ze verklaarde de loods sinds het voorjaar van 2016 te hebben verhuurd aan twee Turkse mannen. Die zouden na een verbouwing in oktober van dat jaar zijn begonnen met een hennepkwekerij. Ze wist daarvan en gaf de plantjes in opdracht van de huurders wel eens water.

846.000 euro terugbetalen

Het Openbaar Ministerie wil dat de twee verdachten naast een straf ook ruim 846.000 euro terugbetalen aan crimineel verdiend geld. Deze zogenoemde ontnemingsvordering wordt later in een aparte procedure behandeld.

Lees ook: