Affakkelen bij Dow gaat nog dagen duren

Het affakkelen bij chemiebedrijf Dow in Terneuzen gaat nog enkele dagen duren. Of je nu dicht in de buurt woont of niet, je kan er bijna niet omheen. Vanuit de wijde omgeving is een grote vlam - en in het donker een rode gloed - te zien. Het affakkelen gebeurt vanwege een processtoring.
Hoelang het affakkelen nog duurt, is nog niet bekend
Het affakelen gaat zeker nog enkele dagen duren © T. Hommers
Door een mechanisch probleem viel gisteravond de stoomtoevoer uit. Daarom moest het merendeel van de fabrieken worden stilgelegd. "We hebben voor de veiligheid het affakkelen maandagavond geactiveerd", zegt Alex Döll van Dow. Daardoor wordt overtollig product gecontroleerd verbrand. "We vinden het vervelend dat dat overlast veroorzaakt, maar het gebeurt voor ieders veiligheid."

Deel van personeel naar huis

Om ervoor te zorgen dat de experts zich kunnen concentreren op een veilig opstartproces van de installaties, heeft Dow een deel van het personeel naar huis gestuurd. Alleen strikt noodzakelijke activiteiten worden momenteel uitgevoerd. Ook wordt de lucht- en water kwaliteit op het terrein in de gaten gehouden.
In de video hieronder kun je horen hoe het affakkelen klinkt vanuit Terneuzen en Hoek:
Processtoring bij Dow, affakkelen ingeschakeld
Hoe veel, en welke fabrieken er door de processtoring buiten bedrijf zijn kan Dow niet zeggen. "We zijn nog niet opgestart, maar de verwachting is dat het dan wel minder wordt. We proberen het zo snel mogelijk op te lossen en proberen de overlast te beperken", zegt Döll.