Zeeuwse bankpasfraude bij Opsporing Verzocht

De politie toont vanavond in Opsporing Verzocht beelden van drie onbekende pinners waarvan ze de identiteit graag willen weten. Het gaat om twee mannelijke verdachten en een vrouwelijke verdachte. Samen hebben zij tien inwoners uit Zeeland opgelicht.
Geld pinnen bij een automaat
Drie verdachten worden gezocht die met een smoes een bankpas ophaalden © OZ
De werkwijze was steeds hetzelfde. Een nepbankmedewerker maakte via de telefoon oudere mensen wijs dat ze hun bankpas mee moesten geven aan de gezochte mannen en vrouw. Die gingen er vervolgens mee pinnen.
De politie onderzoekt zo'n honderd cyberdelicten, waarbij criminelen steeds weer op slinkse wijze geld aftroggelen, vooral bij ouderen. Dit jaar werden al ruim 250 Zeeuwen getroffen. De politie hield tot nu toe drie cybercriminelen aan en heeft zicht op tientallen onbekende verdachten.
In mei van dit jaar startte het cyberteam van de Zeeuwse politie met een reeks onderzoeken, toen steeds meer aangiften en meldingen bij de politie binnenkwamen. De politie ontdekte al snel dat er een verband was, onder andere door dezelfde werkwijze en dezelfde daders.
De politie doet vanavond een oproep voor tips in de zoektocht naar drie onbekende verdachten, die te maken hebben met tien Zeeuwse zaken. De mannelijke verdachten worden in de uitzending aangeduid als verdachte ZWB-008 en verdachte ZWB-010. De vrouwelijke verdachte wordt aangeduid als verdachte ZWB-009.

Verdachte ZWB-008

De verdachte lichtte vier dames op uit Wolphaartsdijk, Wissenkerke, Kapelle en Middelburg. Dat gebeurde in juli van dit jaar. Hij haalde zo meer dan 15.000 euro van hun rekeningen af en kocht daarnaast voor 2.700 euro aan tegoedkaarten. Het pinnen gebeurde in Bergen op Zoom, Hoogerheide, Middelburg en Kapelle.

Verdachte ZWB-009

Deze vrouwelijke verdachte kwam aan de deur als koerier bij een oudere man en een oudere dame uit Nieuw- en Sint Joosland en later nog bij een oudere vrouw uit Hengstdijk. Dat gebeurde half augustus. Er werd 18.000 euro van de rekeningen gehaald door te pinnen met de bankpassen en cadeaubonnen te kopen. Dat gebeurde in Bergen op Zoom, Hulst, Axel, Terneuzen en Arnemuiden.

Verdachte ZWB-010

Deze oplichter sloeg drie keer toe tussen eind augustus en begin september. Hij haalde 16.000 euro af van de rekeningen van twee oudere dames uit Goes en Bruinisse en een oudere man uit Krabbendijke. Het pinnen gebeurde in Heinkenszand, Kortgene en Krabbendijke.

Heeft u een tip?

Een tip kunt u online doorgeven aan de politie. U kunt ook de Politie Opsporingstiplijn bellen (0800-6070). Wilt u een anonieme tip doorgeven; dat kan via Meld Misdaad Anoniem (0800-7000).
Opsporing Verzocht wordt elke dinsdag om 21.20 uur uitgezonden op NPO1. Op woensdag 1 december wordt het programma van vanavond rond 13.20 uur herhaald, ook via NPO1.