Verbod vreugdevuren nu ook in Hansweert na 'serieuze signalen' van politie

In Hansweert mag tijdens de jaarwisseling geen fikkie worden gestookt. De politie verwacht serieuze overlast in de dorpskern van Hansweert. Daarom heeft burgemeester Petra van Wingerden besloten dat er geen vreugdevuren mogen worden aangestoken. In Krabbendijke is er al vijf jaar een verbod, tot tevredenheid van het gemeentebestuur.
Vreugdevuur Krabbendijke 2016
Vreugdevuur tijdens de jaarwisseling in 2016 © Omroep Zeeland
Vuurkorven, brandstapels en andere vreugdevuren zijn een feest voor de één en overlast voor de ander in Reimerswaal. Vijf jaar geleden besloot toenmalig burgemeester Piet Zoon de vreugdevuren tegen te gaan, met name in en rondom de dorpskern van Krabbendijke. Sindsdien geldt een stookverbod voor een cirkel van vijf kilometer rondom de dorpskern.

'Serieuze signalen'

Ook in het naburige Hansweert dreigt het de spuigaten uit te lopen, verwacht Van Wingerden, die zegt 'serieuze signalen van de politie' te hebben ontvangen, met het dringende advies om het stookverbod uit te breiden. De verbodsbepaling geldt van 27 december tot en met 1 januari. In Hansweert gaat het om de Schoolstraat, Nieuwstraat, Lange Geer, Kerklaan, Leklaan, Berkellaan en de Boomdijk.

Goed nageleefd

In Krabbendijke blijkt het verbod goed te werken, zegt Van Wingerden. "De bewoners hebben begrip voor de maatregel, het gaat hier om de openbare veiligheid." Maar niet alleen rookoverlast en brandgevaar liggen op de loer, ook veroorzaken de openbare vuren hinder door rookoverlast en fijnstof. "We kijken natuurlijk ook naar de volksgezondheid", zegt ze.

Zeeuws verbod

Er gaan al langer geluiden op voor een provinciaal Zeeuws verbod op vreugdevuren. "Een eenduidig beleid zal zeker helpen, maar dat is in de praktijk lastig uitvoerbaar", merkt ze op. "De situatie verschilt van gemeente tot gemeente."
Dit is een bericht van Streekomroep De Bevelanden.