Handig voor de decembermaand: kurken mogen nu naar de milieustraat

De Zeeuwse milieustraten zijn een container rijker: kurken kunnen daar nu ook worden ingeleverd in een speciale kliko naast de glasbak. Een bedrijf uit Tilburg haalt de kurken later op omdat er van alles van kan worden gemaakt. Handig, zo net voor de feestdagen.
Arnoud Hanenburg en Paul Marinissen bij de kurkbak
Arnoud Hanenburg en Paul Marinissen bij de kurkbak © Omroep Zeeland
De eerste kurken zijn al ingeleverd op de milieustraat van Kruiningen. Arnoud Hanenburg van De Eker B.V. komt ze later ophalen, maar kwam op deze eerste dag alvast kijken naar de nieuwe bakken. "Geweldig", zegt hij bij het zien van de eerste kurken. "Een mooie vangt op de eerste dag. Ik ben al tevreden!"

Tuintegels en hondenkussens

"Kurk is een hartstikke mooi materiaal", legt Hanenburg uit. "Het groeit aan een boom en de boom hoeft er niet voor te worden gekapt." Maar kurk wordt nu maar één keer gebruikt op een fles en daarna weggegooid. Dat is niet nodig volgens Hanenburg. Er kan nog van alles van worden gemaakt, van isolatie tot schoenzolen en van tuintegels tot de vulling van een hondenkussen.
Kurk van plant tot recycling
Het leven van kurk. Het begint als boom, wordt geoogst als schors, gebruikt als stop en daarna hergebruikt in allerlei producten. © Omroep Zeeland
Zeeland is de eerste provincie waar particulieren hun kurken kunnen inleveren. Hiervoor deden sommige horecazaken dat al. Er is voor Zeeland gekozen omdat de ZRD de hele provincie in een keer van bakken kon voorzien.

Wijn drinken

En nu is het dus maar hopen dat de Zeeuwen van wijn houden en de kurken in gaan zamelen. "Daar geloof ik wel in. En is het geen wijn, dan is het wel een speciaalbiertje of een portje. Dat gaan we merken."
Luister hier het hele gesprek met Arnoud Hanenburg terug:
Arnoud Hanenburg vindt de eerste Zeeuwse kurken in de nieuwe kurkbak
De ZRD heeft de kurkbakken op alle Zeeuwse milieustraten geplaatst. "Kurk is een heel mooi materiaal en het is zonde als dat in de afvaloven belandt", aldus Paul Marinissen van de ZRD. Met de kurk krijgt de milieustraat er een nieuwe, kleine afvalstroom bij.
Via LinkedIn kwamen Marinissen en Hanenburg met elkaar in contact. Omdat er nu een bedrijf was dat de kurk wilde gaan gebruiken had het zin om de kurk apart in te gaan zamelen.