Haven North Sea Port haalt coronaschade alweer in

De Zeeuws-Gentse haven North Sea Port weet de coronaschade aardig te beperken. De schade van het jaar 2020 is al bijna ingelopen, terwijl daar een veel langere periode voor gepland stond.
De haven van Gent
De haven van Gent © Omroep Zeeland
Na een aantal recordjaren voor de fusiehaven, hakte het coronajaar 2020 er hard in: min elf procent. Door corona was de wereldhandel voor een deel stil komen te liggen. Zo werd er nauwelijks nog gevlogen, waardoor er veel minder vraag was naar kerosineproducten uit de havens van North Sea Port. De haven verwachtte zeker twee jaar nodig hebben om dat verlies weer in te lopen.

Gewend geraakt aan coronamaatregelen

Maar nu het einde van 2021 in zicht komt, blijkt dat van de achteruitgang van elf procent zeker al negen procent is goedgemaakt. Volgens Schalck komt dat omdat bedrijven inmiddels gewend zijn geraakt aan coronamaatregelen en gewoon doordraaien.
NSP-directeur Daan Schalck ziet zijn haven coronaverliezen goedmaken
Andere havens lijken zich nog sneller te herstellen van de coronaschade uit 2020. Dat geldt vooral voor havens die voor een belangrijk deel draaien op de overslag per containers. Juist deze overslag maakt momenteel een enorme groei door. Er is relatief weinig containeroverslag in de havens van Vlissingen-Oost, Terneuzen en Gent. Daar ligt het accent nog steeds op bulkgoederen, chemie, auto's en assemblage van aangevoerde goederen.
NSP: ook zonder containers een goedlopende haven
Het onverwacht goede resultaat over 2021 betekent niet dat het komende jaar 2022 een makkie wordt voor North Sea Port, stelt Schalck. Hij wijst erop dat er nog steeds minder wordt gevlogen, waardoor de vraag naar kerosine ook komend jaar nog steeds minder zal zijn.

Kolen

Ook de aan- en afvoer van kolen zal komend jaar opnieuw achteruit gaan, voorspelt de NSP-directeur. "Kolen hebben het moeilijk door de klimaat- en energietransitie." Maar er zijn ook sectoren die het volgens Schalck komend jaar juist goed zullen doen. "Landbouw en voeding doen het zeer goed. We gaan er alles aan doen om weer terug op recordkoers te komen."