Eten en kunst komen samen in sterrenrestaurant

Kunst en culinair komen bij elkaar in een nieuw concept van restaurant De Kromme Watergang in Slijkplaat. Chef-kok Edwin Vinke en de Belgische kunstenaar Gène Bervoets combineren hun talenten voor een salon culinair.
Eten en kunst komen samen in sterrenrestaurant
Gène Bervoets woont sinds een paar jaar in Biervliet. Hij is in België vooral bekend als acteur, maar ontdekte het afgelopen jaar opnieuw zijn passie voor schilderen. Tijdens gezellige avonden met Edwin Vinke gaf die laatste aan op zoek te zijn naar inspiratie. Zo ontstond het idee voor een salon culinaire. Een kruisbestuiving tussen kunst en eten.
"Sinds de vorige lockdown serveren we onze gerechten op een grote draaischijf midden op tafel. Daar zetten we allerlei hapjes op en mensen kunnen daar vanaf pakken", aldus Vinke.

Een langoustine of kokkel schilderen

Op die draaischijf komen kunstwerken van Bervoets te liggen: "Twintig jaar geleden heb ik van Edwin zijn boek 'Uit Zeeuwse wateren' gekregen. Daar heb ik dingen uit nageschilderd zoals een schitterende langoustine of een kokkel. Die kokkel is dan als het ware je bord."
Kunstenaar en acteur Gène Bervoets (links), chef-kok Edwin Vinke (midden) en schrijver Ronald Giphart
Kunstenaar en acteur Gène Bervoets (links), chef-kok Edwin Vinke (midden) en schrijver Ronald Giphart © Pieter D'Hoop
De gerechten en kunstwerken worden ook vergezeld van haiku's die geschreven zijn door auteur Ronald Giphart. Een haiku is een Japanse dichtvorm in drie regels waarvan de eerste vijf, de tweede zeven en de derde weer vijf lettergrepen telt:
ziltige Zeeuwse
zalvende zaligheden
zuiveren de ziel
Edwin Vinke is enthousiast over de gedichten: "Ronald is een gastrofiel. Hij weet waar hij het over heeft qua eten en hij kan natuurlijk fantastisch schrijven."

Meerdere salons in de toekomst

Deze salon culinair duurt tot het voorjaar van 2022. De Zeeuws-Vlaamse kunstenaar Johnny Beerens gaat de volgende doen en Vinke staat open voor meerdere kunstenaars: "Fotograaf Anton Corbijn zou heel gaaf zijn. Maar dit is de toekomst voor ons dus we staan overal voor open. Als mensen goede ideeën hebben, laat maar komen."
Salon culinair is geïnspireerd op de Franse literaire salons in de zeventiende en achttiende eeuw. Daar kwamen verschillende schrijvers, dichters, filosofen en kunstenaars samen om literatuur, poëzie, filosofie en politiek te bespreken.