Vanaf vandaag mondkapjesplicht, maar veel winkeliers gaan mensen niet weigeren

Mondkapjesplicht, maar veel winkeliers gaan geen mensen weigeren
Supermarktondernemer Paul Corbijn uit Vrouwenpolder is één van de winkeliers die mensen niet gaat weigeren. "Ik wil geen politieagent zijn in mijn eigen winkel. We rekenen op het gezonde verstand van mensen. Als iemand zegt geen mondkapje te kunnen dragen dan hebben wij dat maar te accepteren."
Ook kunnen winkeliers volgens hem niet vragen naar medische redenen van mensen die geen mondkapje dragen, wegens de privacywetgeving.
Daar denken de 25 veiligheidsregio's in Nederland anders over. Gisteravond hebben de 25 voorzitters van de veiligheidsregio's afgesproken dat winkeliers wel moeten handhaven: "Als wij constateren dat ze dat niet doen, dan kan de burgemeester een winkel sluiten", zegt voorzitter van de Veiligheidsregio Zeeland Jan Lonink. Volgens hem moeten winkeliers in hun eigen pand controleren of iedereen zich aan de wet houdt.

'Handhaving is niet mogelijk'

Corbijn kreeg afgelopen week een brief van Vakcentrum, de overkoepelende organisatie voor zelfstandig ondernemers. Daarin staat dat het wel verplicht is om een mondkapje te dragen in winkels, maar dat handhaving niet mogelijk is. Ook vanuit Corbijns supermarktketen Plus kwam hetzelfde advies.
In de brief van Plus staat bijvoorbeeld: "Vanuit de overheid is ons duidelijk gemaakt dat er geen verantwoordelijkheid of aansprakelijkheid is voor winkeliers wanneer klanten zich niet aan deze verplichting houden."
Maar volgens Lonink is dat wel het geval. "Het Centraal Bureau Levensmiddelen heeft daarover afspraken gemaakt met de minister." Hij wijst erop dat niet alleen de supermarktketen van Corbijn de winkeliers foutief heeft ingelicht. "De directeur van Albert Heijn heeft daarvoor nog haar excuses gemaakt. De winkelier heeft de verantwoordelijkheid. Net als thuis", aldus Lonink.
Mondkapjesplicht vanaf 1 december
Mondkapjesplicht vanaf 1 december © Omroep Zeeland

'Geen boa's in m'n winkel'

Corbijn is het spoor bijster en ziet nog niet voor zich hoe de handhaving op het niet dragen van mondkapjes in zijn supermarkt gaat verlopen. Kunnen boa's bijvoorbeeld in zijn winkel komen om klanten te controleren? "Als je de gemeente hoort weet ze zelf ook niet hoe de handhaving verloopt. Ik hoop in ieder geval niet dat ze mijn klanten hier binnen gaan bekeuren. Dat is wel het laatste wat je wilt."