Gemeenteraad Veere akkoord met torenhoge parkeertarieven

Gemeenteraad Veere akkoord met torenhoge parkeertarieven
Gemeenteraad Veere akkoord met torenhoge parkeertarieven © Omroep Zeeland
Auto's op parkeerterrein
Auto's op parkeerterrein © Omroep Zeeland
Coalitiepartijen PvdA/GroenLinks, CDA en DTV (Dorpsbelangen en Toerisme Veere) schaarden zich donderdagavond tijdens een digitale vergadering achter de plannen van hun eigen college. De drie partijen hebben samen 10 van de 19 zetels in de gemeenteraad en dus een meerderheid. Amendementen van de oppositiepartijen SGP/ChristenUnie, VVD en Lijst Van Kervinck over de hoogte en de duur van het parkeren, werden door de coalitiepartijen weggestemd.

Gratis profiteren

De coalitiepartijen vinden net als het college van burgemeester en wethouders dat de vele toeristen die nu naar de gemeente Veere komen, best mogen meebetalen aan de vele voorzieningen, bijvoorbeeld op en rond de stranden. Volgens raadsleden parkeren toeristen nu nog vaak gratis, en profiteren ze ook gratis van de Veerse stranden en de voorzieningen, zoals douches, toiletten en strandwachten.
VVD-fractievoorzitter Marin van den Berge merkte op dat ook haar partij er voorstander van is dat toeristen mee gaan betalen aan de voorzieningen waar ze gebruik van maken. "Alleen niet zó veel als nu zal gebeuren."

Jaarkaart van 150 euro

Om de inwoners van de gemeente Veere tegemoet te komen, kunnen die een jaarkaart aanschaffen van 150 euro. Daarmee kunnen ze dan gratis terecht kunnen op een aantal parkeerterreinen. Veel te duur, vinden oppositiepartijen. "De kaart is niet eens geldig op alle parkeerterreinen, zoals de duurste", constateerde Marin van den Berge (VVD).
Ze vreest voor de mensen met een smalle beurs, voor wie een dagje strand soms de enige manier is om vakantie te vieren. Voorstellen van de oppositiepartijen om de parkeertarieven en de jaarkaart goedkoper te maken, stuitten op verzet van verantwoordelijk wethouder Pieter Wisse. "Uw voorstellen slaan een gat van miljoenen euro's in onze begroting. Hoe wilt u dat dekken?"
<h2>5,20 euro per uur</h2><p>Nu een meerderheid van de Veerse gemeenteraad akkoord is gegaan met de parkeervoorstellen, gaan de tarieven per 1 januari aanstaande al omhoog. Dat kan oplopen tot 5,20 euro per uur; hoe dichter bij de kust, hoe hoger het parkeertarief. De vier duurste parkeerterreinen liggen aan de Van Voorthuijsenstraat en het Jan van Tooropplein in Domburg, het Oranjeplein in Veere en het terrein van de Jumbo supermarkt in Zoutelande. Het laatste terrein in Zoutelande is voor de bezoekers wel het eerste uur gratis; een tegemoetkoming aan de inwoners die in de supermarkt boodschappen komen doen.</p>
Een deel van de opbrengsten van de nieuwe parkeertarieven gaan naar nieuwe schoolgebouwen en het opknappen van dorpshuizen, en niet naar toeristische voorzieningen. Volgens CDA-fractievoorzitter Leen Meijers zal dat het draagvlak onder de inwoners van de gemeente Veere voor het toerisme vergroten.

Draagvlak

"Volgens onderzoek neemt dat draagvlak in twaalf van onze dertien kernen af, door de overlast die mensen ervaren van toeristen", aldus Meijers. "Als inwoners zien dat die toeristen meebetalen aan de leefbaarheid in hun woonplaats, zal dat gevoel omslaan."
Dat is volgens Meijers nodig, omdat het Nederlands Bureau voor Toerisme voorspelt, dat de stroom toeristen naar de gemeente Veere de komende 10 jaar met zo'n 50 procent zal toenemen.

Lees ook: