Voormalig Forum-Statenlid maakt de overstap naar de Partij voor Zeeland

Voormalig Forum-Statenlid Eelco van Hoecke maakt overstap naar Partij voor Zeeland
Voormalig Forum-Statenlid Eelco van Hoecke maakt overstap naar Partij voor Zeeland © Facebook
Voormalig Forum-Statenlid Eelco van Hoecke maakt de overstap naar de Zeeuwse partij. Dat heeft de voorzitter van de Partij voor Zeeland, Marien Weststrate, vandaag bekendgemaakt.

'Eigen partij'

Toen de Forum-fractie uiteenviel als gevolg van de landelijke strubbelingen in de partij, kondigde Van Hoecke nog aan een eigen partij te starten, maar blijkbaar zoekt hij nu toch zijn heil bij de fractie van PvZ. Die fractie bestaat nu naast Van Hoecke uit François Babijn en Bertie Steur.
Volgens Weststrate was er al vanaf het begin sprake van een overstap naar zijn partij. "Anderhalve week geleden heeft de heer Van Hoecke ons benaderd. Hij heeft ons meegedeeld dat hij zich absoluut niet meer kon vinden bij de situatie bij Forum voor Democratie en vroeg ons of het mogelijk was om zich bij de Partij voor Zeeland aan te sluiten."

Niet over één nacht ijs

Maar daarbij gingen Weststrate en zijn partijgenoten niet over één nacht ijs. "Het is niet zo dat het een kwestie is van u vraagt, wij draaien. We hebben wel eerst moeten kijken: hoe staat de fractie ertegenover, hoe staat het bestuur ertegenover. En we hebben natuurlijk bekeken hoe Van Hoecke in de Staten functioneert."
Volgens Weststrate ging er een grondige screening aan de overstap vooraf. "Als je iemand opneemt in de partij dan wil je ook de achtergrond weten. Niemand wil gedoe in zijn eigen partij. Ik heb dan ook een gesprek gehad met Van Hoecke, een goed en indringend gesprek, en heb geconstateerd dat hij zich altijd netjes heeft gedragen. Dat kunnen sommige anderen in die partij niet van zichzelf zeggen..."
<p><strong>Ophef rond Thierry Baudet</strong></p><p>Thierry Baudet kwam vorige maand in het nauw en stapte op als partijleider, nadat hij ruzie kreeg met andere kopstukken in de partij. Aanleiding waren antisemitische en racistische berichten binnen de jongerenafdeling van de partij, waartegen Baudet niet zou optreden. Nadat meerdere prominente leden de partij verlieten, kondigde Baudet zelf aan dat hij wilde terugkeren bij Forum voor Democratie. In een stemming onder 37.000 leden van de partij, wees driekwart van de stemmers Baudet aan als leider.</p>
Van onoverkomelijke verschillen in standpunten was volgens de PvZ-voorzitter ook geen sprake. "We hebben nog eens naar basis gekeken van Forum van Democratie en de standpunten van de partij bij de oprichting onder de loep genomen. Daaruit bleek dat het basis-gedachtengoed van Forum voor Democratie grotendeels overeenkomt met waar de Partij voor Zeeland voor staat."

'Nooit uit de bocht gevlogen'

Bovendien kent hij Van Hoecke al langer, van zijn optreden in de Statenvergaderingen. "Ik ben daar altijd bij aanwezig, of ik luister mee, en dan weet je ook hoe mensen acteren. Je weet hoe ze de zaken brengen en of diegene een beetje sympathiek gebekt is. En ik heb de heer Van Hoecke er nog nooit op kunnen betrappen dat hij ergens uit de bocht is gevlogen."
Marien Weststrate over het aantreden van Van Hoecke bij de Partij voor Zeeland
Dankzij deze overstap is de PvZ in één klap de grootste oppositiepartij geworden. Dat was eerst Forum voor Democratie, maar die partij verloor de ene na de andere zetel. Eerder stapten al de beide Roberts van de partij, Robert Brunke en Robert Koevoets, op na onenigheid met de partijtop.

Restant

Na het vertrek van Van Hoecke blijven alleen fractievoorzitter Fred Walravens en Statenlid Martin Bos nog over. Zij zeggen de partij trouw te blijven en ze scharen zich - ondanks alle ontstane ophef- achter partijleider Thierry Baudet. Deze restant van de ooit grootste oppositiepartij moet nu dus genoegen nemen met de twee resterende zetels.

Lees ook: