Omgewaaide bomen en afgewaaide dakpannen door storm Bella, coronatests verplaatst naar Goes

Brandweer rukt uit voor omgewaaide boom bij Noordgouwe
Brandweer rukt uit voor omgewaaide boom bij Noordgouwe © Brandweerpost Dreischor
Naast omgevallen bomen gaat het volgens de Veiligheidsregio Zeeland om bijvoorbeeld afgewaaide dakbedekking. Ook zijn er in onze provincie meerdere schuttingen omgewaaid. En in Renesse waaide een tien meter hoge kerstboom om.
Stormschade door storm Bella: omgevallen bomen, afgewaaide dakpannen en omgewaaide schuttingen
Het hoogtepunt van de storm was om 12.00 uur al wel voorbij. Daarna zwakte de wind af. Het KNMI had voor Zeeland code geel afgegeven van 01.00 uur vannacht tot 15.00 uur vanmiddag. Na dat tijdstip werd de wind snel om uiteindelijk af te zwakken van stormkracht 9 naar windkracht 5.

Coronatests verplaatst

De GGD Zeeland liet vanmorgen al weten dat vanwege de storm alle coronatests in Vlissingen zijn verplaatst naar de testlocatie in Goes. De Vlissingse teststraat zit in tenten en vanwege de harde wind was dat niet meer werkbaar. In Goes zit de testlocatie binnen, in de Zeelandhallen.
© Omgewaaid hek bij de lege teststraat in Vlissingen, omgevallen boom bij kasteel Westhove, stormachtige plaatjes in Vlissingen (Adrie Gideonse) en stuk van dak losgewaaid in Terneuzen
Het weerstation van Vlissingen heeft vanmorgen al een uur lang een gemiddelde van windkracht 9 gemeten, daarmee is het officieel ook hier een storm. Eerder was dat al het geval voor het weerstation op Vlieland.

Harde windstoten

Het KNMI waarschuwde met zijn code geel vooral voor harde windstoten, tot 100 kilometer per uur. Bij het weerstation in Vlissingen werd een windstoot van 105 kilometer per uur gemeten.
Dat er in deze tijd van het jaar een storm over Zeeland trekt is volgens weerman Jos Broeke uit Ritthem op zich niet gek. Volgens hem is het wel bijzonder dat de storm eerst over de Britse eilanden is getrokken en wegtrekt richting België. "Normaal gesproken komen de storm juist vanuit België naar Zeeland toe."
De naam Bella is afgelopen donderdag bedacht door het Britse KNMI, het MetOffice, toen de storm daar al huishield. In het noorden van Wales werden gisteravond windstoten van bijna 130 kilometer per uur gemeten en in Londen zorgde de storm voor overstromingen.