Politieke bijval voor plan om damherten te steriliseren

De meeste politieke partijen in Provinciale Staten staan positief tegenover een experiment om de damherten op het eiland Haringvreter in het Veerse Meer te steriliseren. De populatie damherten op het eiland is de afgelopen jaren teruggebracht van ruim 700 naar 150, voornamelijk door afschot. Nu is het zaak om de populatie niet weer te laten groeien.
Veel politici staan positief tegenover experiment om herten te steriliseren
Volgens onderzoek is een populatie van ongeveer 150 dieren zowel verantwoord voor de kudde zelf, als voor de rest van de natuur op het eiland. Dierenartsen Michiel Hoynck van Papendrecht en Peter Klaver, willen samen met ecoloog Martijn Weterings kijken of sterilisatie kan voorkomen dat er in de toekomst weer herten moeten worden doodgeschoten.

Hoofdpijndossier

De hertenpopulatie op de Haringvreter is al jaren een hoofdpijndossier. Iedere keer als wordt besloten om herten af te laten schieten, leidt dat tot veel maatschappelijke verontwaardiging. Het idee om over te stappen op sterilisatie van de dieren wordt door de meeste politieke partijen dan ook redelijk positief ontvangen
flup haringvreter
Herten op de Haringvreter © Omroep Zeeland
D66, SP, PvdA, PvdD, PVV/van Dijk, SGP en Pro Zeeland zijn in principe voor het experiment, omdat zij afschot een laatste middel vinden en een alternatief welkom zou zijn. GroenLinks en CU willen nog geen standpunt innemen zonder eerst gedebatteerd te hebben over de ethische overwegingen die bij het onderzoek horen.

Wij zouden dit niet zelf verzonnen hebben

Partij voor Zeeland, 50PLUS en vooral de VVD staan niet te juichen voor het onderzoek. "De VVD-fractie zou dit zelf niet verzonnen hebben. Het geeft weer eens aan hoe lastig wij het in Nederland vinden om met 'wilde' dieren in de natuur om te gaan", laat Hans van Geesbergen weten.
"Wij hebben geen bezwaar tegen afschot", gaat hij verder. "Het gaat er niet om of dit de juiste methode is, momenteel is het de enige methode." De VVD laat weten zich niet te verzetten wanneer de Statenleden een dergelijke proef willen, maar maakt wel direct een voorbehoud als het gaat om de kosten.
flup haringvreter
Dierenarts vuurt verdovingspijltje af © Nieuwsuur
Volgens een eerste ruwe begroting die de dierenartsen en Martijn Weterings hebben opgesteld zal het experiment meer dan 100.000 euro gaan kosten. De sterilisatie van tien vrouwtjesherten ter plekke zal ongeveer 1.000 euro per stuk kosten, de rest van het geld gaat op aan het installeren van een vanginstallatie, verdoven van de dieren en het vervolgtraject waarbij de tien gesteriliseerde en tien niet-gesteriliseerde herten worden gevolgd.

Acceptabel wanneer minder dierenleed

Volgens Statenleden Anton Geluk van het CDA en Willem Willemse van 50PLUS een fors bedrag, maar toch acceptabel wanneer het daadwerkelijk minder dierenleed zou betekenen.
flup haringvreter
Damherten op de Haringvreter © Omroep Zeeland