Eisen tot tien jaar cel voor cokesmokkel bij 'autobedrijf' Kapelle

Het Openbaar Ministerie heeft celstraffen tot tien jaar geëist in een drugszaak die zich afspeelde in een bedrijfspand in Kapelle. In maart 2019 arresteerde de politie veertien mannen bij een loods aan de Handelsweg. Ze werden opgepakt vlak nadat een vrachtwagen daar 1.500 kilo cocaïne zou komen afleveren.
Coke
Cocaïne onderschept © Politie Zeeland
De zeven verdachten die vandaag voor de rechtbank in Breda moesten verschijnen, komen allemaal van buiten Zeeland. De hoofdverdachte hoorde tien jaar cel tegen zich eisen, drie anderen acht jaar en nog drie anderen respectievelijk zes, vier en 3,5 jaar cel.

Al onderschept

Toen ze werden aangehouden, stonden ze in Kapelle op die lading cocaïne te wachten. Wat ze niet wisten, was dat die lading al in de haven van Antwerpen onderschept was. De lading zat zat verstopt in een container met bananen. De coke was verdeeld over 1.280 pakketten die op twee pallets stonden, het gaat in totaal om 1.468 kilo coke. Al die coke had volgens de politie een handelswaarde van zo'n 44 miljoen euro en een straatwaarde (in versneden vorm) van tot zo'n honderd miljoen euro.
De vondst werd door de politie geheimgehouden. Vrijwel alle cocaïne werd uit de container gehaald, van de bijna 1.500 kilo bleef er maar één kilo achter, waarna de container door de politie in de gaten werd gehouden. Toen drie dagen later een vrachtwagen de container kwamen ophalen, werd door de politie stiekem de achtervolging ingezet.

Truc om achtervolgers af te schudden

Op de vrachtbrief stonden adressen in Zuid-Holland, maar de agenten zagen de truck met Bulgaarse chauffeur en bijrijder op de A4 bij Woensdrecht afbuigen naar Zeeland. Twee keer nam de truck een afrit en meteen weer een oprit van de A58. Een bekende truc om eventuele achtervolgers af te schudden, volgens de politie.
Het eindpunt van de rit was dus een louche 'autobedrijf' op bedrijventerrein De Smokkelhoek in Kapelle, waar de verdachten de container stonden op te wachten. Nog voordat ze de container konden openen, stormden agenten het terrein op. Iets voor halfnegen in de ochtend werden alle aanwezigen in de boeien geslagen. Volgens de verdachten is het feit dat ze die container nog niet hadden geopend hét bewijs dat ze niets met de lading drugs te maken hadden.
Drugsvondst tussen bananen
Drugsvondst tussen bananen © Politie Zeeland
In het kantoor van het bedrijf vonden agenten vijf cryptotelefoons (pgp) die vaak door criminelen worden gebruikt. Een mobieltje was in een prullenbak gegooid. Er stonden in de loods ook twee identieke bananenpallets die waarschijnlijk moesten worden omgewisseld met de 'drugspallets'.

Dekmantel

De betreffende loods in Kapelle werd sinds februari 2019 gehuurd en moest doorgaan voor een autobedrijf. In de loods stond alleen een niet-gemonteerde hefbrug. Volgens het OM toont dat aan dat het niet om een écht autobedrijf gaat, maar dat het puur een dekmantel was om drugs binnen te voeren.
De inval in Kapelle, bijna twee jaar geleden, was onderdeel van de actie Project Piggyback van de Belastingdienst, douane en politie, gericht tegen de grootscheepse smokkel van drugs. Daarbij werden onder meer enkele verdachte fruitbedrijven in de gaten gehouden.

Politiehack in Encrochat

De zaak werd ook nieuw leven ingeblazen door de politiehack in Encrochat, meldt Omroep Brabant. Dankzij die hack kon de politie meekijken naar communicatie tussen criminelen op die versleutelde berichtenservice. Dat gebeurde in het voorjaar van 2020.
Toen de verdachten in deze zaak werden vrijgelaten uit hun voorarrest, zagen de meekijkende agenten dat ze elkaar via Encrochat berichten stuurden over het misgaan van de smokkel. Daarin werd onder meer gesproken over 'blokken', vaktaal voor cocaïne. Ook zouden de verdachten via de berichtendienst geprobeerd hebben om de getuigenverklaringen en alibi's op elkaar af te stemmen.

Nog meer bewijs

Omdat ze niet doorhadden dat de politie mee kon kijken naar hun gesprekken, leverden ze zo onbedoeld nog meer bewijs voor de zaak tegen hen. Volgens het OM bewijst dit dat de verdachten elkaar kenden en samenwerkten. Dit hebben ze eerder altijd ontkend.