'Zonnepanelen zijn veilig, maar goede installatie is essentieel'

Hoe veilig zijn zonnepanelen?
Tussen 2018 en 2020 waren er in Nederland 95 branden waarbij zonnepanelen betrokken waren. Dat blijkt uit cijfers van het Instituut Fysieke Veiligheid. Vier van deze branden waren in Zeeland en dat waren niet de minste.

Indak zonnepanelen brandgevoeliger

Er zijn verschillende oorzaken voor brand waarbij zonnepanelen betrokken zijn, volgens Edwin de Maat, Specialist Operationele Voorbereiding bij de brandweer Zeeland. "Vaak zijn ze verkeerd geïnstalleerd. En indak zonnepanelen (zonnepanelen die ook fungeren als een soort dakpannen) zijn brandgevoeliger blijkt uit onderzoek van TNO. De ventilatie is soms onvoldoende met als gevolg dat de warmte niet weg kan."
Goede installatie en onderhoud zijn essentieel om brand bij zonnepanelen te voorkomen
Goede installatie en onderhoud zijn essentieel om brand bij zonnepanelen te voorkomen © Omroep Zeeland
Een brand waarbij zonnepanelen betrokken zijn, vergt extra aandacht van de brandweer. "Bij het blussen van zonnepanelen heb je te maken met elektriciteit. Dat kan spanning geven. Je moet dus op voldoende afstand blijven bij het blussen," aldus De Maat.

Tips rondom zonnepanelen

Voor mensen die zonnepanelen hebben of de aanschaf ervan overwegen, heeft De Maat nog wel wat tips. "Laat regelmatig een installateur de boel controleren, je hebt het immers over een kleine energiecentrale die onderhoud vergt. Als je een nieuwe installatie koopt, laat het dan door een erkend bedrijf installeren. Tot slot zou ik eerder gewone zonnepanelen adviseren dan indak panelen."

Onderzoek

Het Instituut Fysieke Veiligheid doet momenteel onderzoek naar branden waarbij zonnepanelen zijn betrokken. Het gaat dan vooral om de gezondheids- en milieurisico's die dit soort branden met zich meebrengen, daarover is nog weinig bekend.

Lees ook: